Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 11 september 2022
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

UKS – Gratitude

Uppsala Kammarsolister öppnar upp kammarmusiksäsongen med ett uruppförande av en uppmärksammad svensk tonsättaren och de spelar den första av flera av Mendelssohns stråkkvartetter samt en vacker nordisk stråkkvintett.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Gäst: Mats Larson Gothe, tonsättare

Program
Mats Larsson Gothe (f. 1965): Ringraziamento, uruppförande
Felix Mendelssohn (1809-1847): Stråkkvartett nr 1 i Ess-dur op. 12
Johan Svendsen (1840-1911): Stråkkvintett i C-dur op. 5

Uppsala Kammarsolister öppnar upp kammarmusiksäsongen med ett uruppförande av en uppmärksammad svensk tonsättare, den första av flera Mendelssohns stråkkvartetter och en vacker nordisk stråkkvintett.

2017 beställde Uppsala Kammarsolister en stråkkvartett av tonsättaren Mats Larsson Gothe. Det var en kommentar till Beethovens stråkkvartett op 132. Så här skrev han i slutet av sin verkkommentar: ”… Jag betraktar mitt korta stycke som ett embryo som skulle kunna byggas ut till ett längre verk. De formella ramarna finns där – introduktion, exposition, genomföring, coda – men jag kän¬ner att det finns mycket mer att utvinna ur denna diatoniska polyfoni. Beethoven sådde ett frö år 1825 som ännu kan växa – långt in i framtiden.”

Stråkkvartetten som uruppfördes 2018, fick bli förlagan till Ringraziamento som uruppförs på denna konsert, Ringraziamento ”tacksamhet”. Mats Larsson Gothe har varit verksam som tonsättare sedan 1995 och har komponerat verk i de flesta genrer; musikdramatik, orkesterverk, solokonserter och kammarmusik. Under senare år har han rönt stor uppmärksamhet med sina operor.

Den norske tonsättaren Johan Svendsen skrev all sin kammarmusik under tiden vid Leipzigs musikkonservatorium 1863-67. Hans musik hyllades och vann priser och han betraktades som en av de mest begåvade studenterna vid konservatoriet. Stråkkvintetten i C-dur kom till i slutet av studietiden år 1867, den har vackra melodier och nordiska drag.

Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847. Denna afton påbörjas resan tillsammans med Mendelssohn stråkkvartetter med nummer 1, stråkkvartett i Ess-dur.

Felix Mendelssohn började komponera stråkkvartetter väldigt tidigt redan 1823 vid 14 års ålder, kom den första. Men den första numrerade stråkkvartett kom till när han var 20 år – Stråkkvartett nr 1 i Ess-dur, (dock två år senare än nr 2). I de här första stråkkvartetterna är Mendelssohn influerad av Beethovens sena stråkkvartetter som vid tiden var högst aktuella.

Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Öyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen är en av tre ensembler vid Musik i Uppland och medlemmarna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion, som konsertmästare respektive stämledare.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musik och passa på att ställa dina frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Datum & tid

11 september 2022 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 220 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Oyvor Volle, violin, vik., Ylvali McTigert-Zilliacus, viola, Per Nystrom, cello

Information