Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 11 december 2022
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

UKS – Phantasy Quintet

Uppsala Kammarsolister spelar musik av Rehnqvist, Vaughan Williams och Mendelssohn.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister

Program
Karin Rehnqvist (f. 1957): The Riddle
Ralph Vaughan-Williams (1872-1958): Phantasy Quintet
Felix Mendelssohn (1809-1847): Stråkkvartett nr 3 i D-dur, op. 44

Svenska tonsättaren Karin Rehnqvist skrev för fem år sedan till ”The Kronos Learning Repertoire: 50 For The Future”, Kronoskvartettens kompostionsprojekt med nyskriven musik. Så här beskriver John Sherba, violinist i Kronos Quartet om att spela Rehnqvists ”The Riddel” 2017:

”Att lära sig ’gåtan’ var en så underbar upplevelse, inte bara för att det är ett så vackert stycke, utan också för att vår första repetition var med Karin i Sverige, vilket var perfekt eftersom det har en svensk folkmelodi i sig. Du internaliserar din omgivning genom att bara gå runt på ett ställe, så att lära dig stycket samtidigt som du absorberar den svenska kulturen omkring oss var till stor hjälp för att hitta rätt karaktär och färg på melodierna.”

1912 skrev Ralph Vaughan-Williams på beställning av W W Cobett, som ägnade sitt liv till att främja kammarmusikformen i England, Phantasy Quintet. En vacker kvintett med flera folkmusikinslag.
Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847.

Mendelssohn var nöjd med sin kvartett i D-dur. Den är också en av de tre Stråkkvartetter med opus nr 44 som skrevs mitt i karriären 1838. Den här menade han var livfullare och för musikerna mer tacksam att framföra än de andra i opus 44. Och öppningen är ett sprudlande samtal mellan de fyra instrumenten.

Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Öyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen är en av tre ensembler vid Musik i Uppland och medlemmarna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion, som konsertmästare respektive stämledare.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musik och passa på att ställa dina frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Datum & tid

11 december 2022 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 220 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Oyvor Volle, violin, vik., Ylvali McTigert-Zilliacus, viola, Per Nystrom, cello

Information