Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 22 januari 2023
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

UKS – Unknown Heavens

Uppsala Kammarsolister gästas av cellisten Marko Ylönen! Han framför ett soloverk och tillsammans med ensemblen Rautavaaras stråkkvintett från 1997. Mendelssohnkvartett får avsluta konserten.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Cellist: Marko Ylönen (utannonserade Torleif Thedéen har tyvärr fått förhinder).

Program
Verk för solocello
Felix Mendelssohn (1809-1847): Stråkkvartett nr 4 i e-moll, op. 44
Einojuhani Rautavaara (1928-2016): Stråkkvintett nr 1, Unknown Heavens

Stråkkvartett med egen vilja
Vid sidan av Sibelius är Einojuhani Rautavaara en av Finlands främsta tonsättare. Han skrev en stor mängd musik i olika uttryck. Denna hans första stråkkvintett, Unknown Heavens från 1997, har fått sitt namn från ett tidigare verk för manskör och är hämtad från en dikt av Arthur Rimbaud. Rautavaara fick en beställning av Kuhmofestivalen att skriva en stråkkvartett, men som Rautavaara skrev “… verket verkade få en egen vilja, den ville ha två cello…”.

Marko Hylönen
Konserten gästas av den flerfaldigt prisbelönade cellisten Marko Ylönen från Finland. Marko har framträtt som solist och kammarmusiker i såväl Europa som vi övriga delar av världen. Sedan 2009 är han professor i kammarmusik vid Sibelius-Akademin i Helsingfors och han ger masterclasses i bland annat Sverige, Österrike, USA och Australien.

Melankoli och överraskningar i Mendelssohns stråkkvartett
Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847.
Genomgående i Mendelssohns stråkkvartett i e-moll finns en melankolisk känsla men den har också uppfinningsrikedom och rytmiska överraskningar. Den långsamma satsen är som en bitterljuv sång.

Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Öyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen är en av tre ensembler vid Musik i Uppland och medlemmarna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion, som konsertmästare respektive stämledare.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musik och passa på att ställa dina frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Datum & tid

22 januari 2023 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 220 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Oyvor Volle, violin, vik., Ylvali McTigert-Zilliacus, viola, Per Nystrom, cello

Information