Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 14 mars 2024
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Beethovens Trippelkonsert

Hyllade Trio Gaspard gör dubbelt gästspel hos Musik i Uppland. Här med musik av Tarrodi, Martinů och Beethoven.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Anton Holmer
Trio Gaspard
Jonian Ilias Kadesha, violin, Vashti Hunter, cello, Nicholas Rimmer, piano

Program
Andrea Tarrodi (f. 1981): Paradisfåglar
Bohuslav Martinů (1890-1959): Sinfonietta La Jolla, för piano och kammarorkester
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Trippelkonsert för violin, cello, piano och orkester i C-dur

Trio Gaspard, en av de mest eftertraktade pianotriorna i sin generation, gästar Uppsala. Först spelar de med Kammarsolisterna 10 mars, sedan tillsammans med Kammarorkestern i kvällens konsert. Trion har hyllats för sina unika framföranden och tolkningar. Medlemmarna kommer från Tyskland, Grekland och England och bjuds regelbundet in till de stora konsertscenerna. Vi får höra Trio Gaspard i Beethovens Trippelkonsert komponerad 1803 och det enda verk som han skrev för mer än ett soloinstrument.

Här får Uppsala Kammarorkester också möta en ny svensk dirigentstjärna. Anton Holmer har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest framstående unga dirigenter, även internationellt. Han öppnar denna konsertkväll med musik av Andrea Tarrodi hennes Paradisfåglar från 2008, ett verk inspirerat av en Planet Earthfilm om unika paradisfåglar. Andrea Tarrodi vann första pris i Uppsala Tonsättartävling 2010, en tävling som anordnades av Uppsala Kammarorkester.

Mellan Tarrodi och Beethoven får vi höra en Sinfonietta av den tjeckiske Bohuslav Martinůs. Sinfoniettan som också heter ”La jolla”, såsom en badort i södra Kalifornien var en beställning av ortens musiksällskap 1950 och som efterfrågade ett ”melodiöst och lättillgängligt” orkesterverk.

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité.

Konsertintroduktion
Denna säsong bjuds det på en Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är del 8 av 10 av Musik i Upplands Orkesterabonnemang 2023/2024.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Datum & tid

14 mars 2024 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 350 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie, kategori B: 300 kr (inklusive serviceavgift)
Barstolar: 150 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Anton Holmer, Trio Gaspard, Jonian Ilias Kadesha, violin, Vashti Hunter, cello, Nicholas Rimmer, piano

Information