Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 7 september 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Mägi och Pöntinen

Storslagen start på Uppsala Kammarorkesters säsong och Roland Pöntinen spelar Rachmaninovs älskade pianokonsert.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Paul Mägi
Solist: Roland Pöntinen, piano

Program
Ester Mägi: Vesper, för stråkar
Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 2
Antonín Dvorák: Symfoni nr 9 i e-moll ”Från nya världen”

En storslagen start på orkestersäsongen 23/24 med Uppsala Kammarorkesters hedersdirigent Paul Mägi och fantastiska pianisten Roland Pöntinen. Och dessutom uppskattade mästerverk. Roland Pöntinen är en av Sveriges främsta pianister, han har uppträtt med de stora orkestrarna världen över och med sin musikaliska iver och bländande teknik har han skaffat sig en stor repertoar, många tonsättare har också tillägnat honom verk. Här hör vi honom i Rachmaninovs andra pianokonsert. Rachmaninov som var en av sin tids största pianovirtuoser skrev denna pianokonsert 1901, ett passionerat och älskat verk som går från mörker till harmoni och glädje. Tonsättaren själv hade lämnat en depression och tillägnade verket den läkare som hjälpt Rachmaninov ur mörkret.

Orkesterns hedersdirigent öppnar upp kvällen med Vesper som just betyder ”kväll” av tonsättaren Ester Mägi ”the First Lady of Estonian Music”. Det är vacker aftonmusik med ljuvliga andliga stråkar och ett kort vackert violinsolo.

Ett av Dvořáks mest spelade verk är hans nionde symfoni, även kallad ”Från nya världen”, som han skrev 1893 under sina år i USA. Han var en tjeckisk tonsättare men här låter han sin musiktradition möta ursprungsamerikanska influenser. Kanske något av det mest nordamerikanska som existerar på den klassiska repertoaren, prärier, lägereldar och mäktiga bergslandskap drar förbi som i en westernfilm med John Wayne.

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité.

Konsertintroduktion
Denna säsong bjuds det på en Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är del 1 av 10 av Musik i Upplands Orkesterabonnemang 2023/2024.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Datum & tid

7 september 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 350 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie, kategori B: 300 kr (inklusive serviceavgift)
Barstolar: 150 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Paul Mägi, Solist: Roland Pöntinen, piano

Information