Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 8 februari 2024
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Poesi och romantik

Violinisolisten Tobias Feldmann spelar Bartók med Uppsala Kammarorkester. Nuno Coelho, dirigerar mer musik av Debussy och Schumann.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Nuno Coelho
Solist: Tobias Feldmann, violin

Program
Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune
Béla Bartók: Violinkonsert nr 1
Robert Schumann: Symfoni nr 3 i Ess-dur

Den tyske violinisten Tobias Feldmann är en av sin generations mest framstående musiker, han är känd för sina mångfacetterade framträdanden, sin virtuositet och scennärvaro. Första gången han gästade Uppsala Kammarorkester 2017 blev det succé med Sibelius violinkonsert och även senast 2021 med Beethovens violinkonsert. Den här gången får vi höra honom i Bartóks första violinkonsert skriven av en ung och förälskad Bartók. Det tog 50 år innan den uruppfördes, den har en bakomliggande olycklig kärlekshistoria, tillägnad en violinist som inte besvarade Bartóks känslor och violinkonserten stoppades undan. Det var först efter hennes bortgång som konserten kom fram.

Hösten 2022 hade Uppsala Kammarorkester och Nuno Coelho ett lyckat samarbete. Ikväll leder han åter kammarorkestern. Han är chefsdirigent för Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias och gästspelar hos flertal orkestrar runtom i Europa och i USA.

På kvällens program står även Schumanns tredje symfoni också kallad ”den rhenska”, Schumann inspirerades av omgivningarna och upplevelser runt floden Rhen då han var musikdirektör i staden Düsseldorf i mitten av 1800-talet. Han själv dirigerade uruppförandet och den blev genast en succé. Dessutom framförs Prélude à l’après-midi d’un faune, ett orkesterstycke av Debussy från 1894, som har Mallarmés dikt som förebild.

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité.

Konsertintroduktion
Denna säsong bjuds det på en Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är del 6 av 10 av Musik i Upplands Orkesterabonnemang 2023/2024.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Datum & tid

8 februari 2024 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 350 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie, kategori B: 300 kr (inklusive serviceavgift)
Barstolar: 150 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Nuno Coelho, Solist: Tobias Feldmann, violin

Information