Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 7 april 2024
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Uppsala Kammarsolister – Nordiska temperament

Uppsala Kammarsolister spelar Sallinen, Nielsen och Stenhammar

Medverkande
Uppsala Kammarsolister

Program
Aulis Sallinen: Stråkkvartett nr 3
Carl Nielsen: Stråkkvintett i G-dur
Wilhelm Stenhammar: Stråkkvartett nr 3 i F-dur op. 18

Uppsala Kammarsolister avslutar säsongen med nordiska toner. Den danska tonsättaren Carl Nielsen var en mångsidig tonsättare som komponerade verk i de flesta genrer. Mest känd för sina orkesterverk, men älskare av kammarmusik kan också glädjas åt de många kammarmusikverken. Stråkkvintetten i G-dur är ett ungdomsverk, energifylld, lekfull och romantisk. Det svenska inslaget är en stråkkvartett av Wilhelm Stenhammar, en av landets främsta pianister och tonsättare som kom att ha en stor betydelse för det svenska musiklivet kring förra sekelskiftet. De sex stråkkvartetter som han skrev har alla egna karaktärer, fem av dem skrivna till Aulinkvartetten. Uppsala Kammarsolister spelar här hans tredje stråkkvartett från 1900, den har en pastoral känsla med drag av Beethovens sena stråkkvartetter.
Ett betydligt senare verk är finske tonsättaren Aulis Sallinens stråkkvartett ”Some Aspects of Peltoniemi Hintrik’s Funeral March” från 1969 vars undertiteln syftar till en finsk spelmanslåt. Som tonsättare har Sallinen haft succé med operorna Ryttaren och Det röda strecket, men han har också komponerat för orkester, kammarmusik, körverk och för soloinstrument.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musiken och passa på att ställa dinar frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Uppsala Kammarsolister
Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello.
En stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker.
Som konsertmästare respektive stämledare utgör medlemmarna också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Som musikaliska grundbultar står Mozart och Brahms stråkkvintetter. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Konserten ingår i Musik i Upplands Kammarmusikabonnemang.

Datum & tid

7 april 2024 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 230 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Vi samtalar i ca 15 min. Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello

Information