Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 18 februari 2024
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Uppsala Kammarsolister – Oboe!

Britten och Mozarts kärlek till oboe hörs i denna konsert med Uppsala Kammarsolister och oboist Emmanuel Laville.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Gäst: Emmanuel Laville, oboe

Program
Benjamin Britten: Phantasy Quartet, för oboe och stråktrio op. 2
Dmitrij Sjostakovitj: Stråkkvartett nr 11 i f-moll op. 122
Helen Grime: Arachne, för oboe
Judith Weir: Stråkkvartett
Wolfgang Amadeus Mozart: Oboekvartett i F-dur

Emmanuel Laville är för närvarande förste oboe för Sveriges Radios Symfoniorkester. Tillsammans med Uppsala Kammarsolister spelas ett varierat program där både Britten och Mozarts kärlek till oboe hörs tydligt. Fokus på oboe får vi också i soloverket av Helen Grime från 2013

Den engelska tonsättaren Benjamin Britten var 18 år när han skrev Phantasy Quartet vid Royal College of Music. Via framföranden i såväl BBC som på kompositionsfestival kom den att bidra till hans internationella berömmelse. Judith Weir, från England har fått internationellt erkännande för sina orkester- och kammarmusikverk men är nog mest känd för sina operor. Hon har tilldelats flera priser, såsom Master of the Queen’s Music som ges till personer som är framstående inom den klassiska musikens område. Här spelas hennes lyriska stråkkvartett från 1990.

På programmet står även en stråkkvartett av Dmitrij Sjostakovitj, hans elfte av femton. En vacker melankolisk kvartett ibland med dissonanta toner, färdigställd 1966. Mozarts oboekvartett kom till under några månader i München 1781. Ett virtuost och älskat verk där oboestämman framträder på ett solistiskt vis men utan att stråkarna underställs.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musiken och passa på att ställa dinar frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Uppsala Kammarsolister
Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello.
En stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker.
Som konsertmästare respektive stämledare utgör medlemmarna också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Som musikaliska grundbultar står Mozart och Brahms stråkkvintetter. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Konserten ingår i Musik i Upplands Kammarmusikabonnemang och Konsertmixen.

Datum & tid

18 februari 2024 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 230 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Vi samtalar i ca 15 min. Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello, Gäst: Emmanuel Laville, oboe

Information