Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 17 september 2023
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Uppsala Kammarsolister – ”The Sea of Faith”

Uppsala Kammarsolister med baryton Jakob Högström bjuder till sångafton. Musik av bland annat Dowland, Britten och Barber.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Gäst: Jakob Högström, baryton

Program
John Dowland: Sånger
Benjamin Britten: Divertimenti 1, 2, 3 för stråkkvartett
Gerald Finzi: Let us garlands bring, op. 18
Samuel Barber: Dover Beach nr 12 op. 3
Antonín Dvorák: Stråkkvartett i F-dur, op. 96 ”Amerikanska”
Charles Ives: Sånger

Uppsala Kammarsolister och Jakob Högström bjuder in till en sångafton! Jakob Högström har en lång erfarenhet som opera- och konsertsångare. Genom en träffsäker med behärskning av scenisk närvaro och texttolkning skapar han alltid en stark publikkontakt. Jakob är ofta anlitad som solist inom den sakrala repertoaren och har framträtt med de flesta svenska orkestrarna.

Det är ett engelskt/amerikanskt program som presenteras, från tidigt 1600-tal med sånger av John Dowland till Gerald Finzis tonsättningar av Shakespearsånger från 1942. Finzis sångcykel, Let us garlands bring, var från början skrivet för piano och baryton men här arrangerad för stråkkvartett och baryton. Av den engelska tonsättaren Benjamin Britten, framförs tre divertimento, det är tre individuella karaktärsstycken skrivna i slutet av hans studietid år 1933.

Samuel Barber känd för sin kammarmusik, film- och körmusik och en hel del sånger. Uppsala Kammarsolister och Jakob Högström framför hans vackra ungdomsverk Dover Beach från 1931 för stråkkvartett och sång med den brittiska Matthew Arnolds tidlösa poesi. Charles Ives räknas till en av USA allra viktigaste tonsättare, men var under större delen av sin livstid tämligen okänd och fick ganska få av sina verk uppförda. 1922 publicerade han en volym med 114 sånger, skrivna under olika tidsperioder, här hör vi fyra av sångerna, The Things our Fathers Loved, The Cage, Down East och Memories.

Den tjeckiske tonsättaren Antonín Dvorák flyttade en tid till USA och här skapades flera av hans mästerverk. Stråkkvartett i F-dur även kallad den ”Amerikanska” tillhör en av de mest populära inom kammarmusikrepertoaren.

Torbjörn Helander har arrangerat verken för sång och stråkkvartett.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musiken och passa på att ställa dinar frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Uppsala Kammarsolister
Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello.
En stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker.
Som konsertmästare respektive stämledare utgör medlemmarna också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Som musikaliska grundbultar står Mozart och Brahms stråkkvintetter. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Konserten ingår i Musik i Upplands Kammarmusikabonnemang och Konsertmixen.

Datum & tid

17 september 2023 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 230 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Vi samtalar i ca 15 min. Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello, Gäst: Jakob Högström, baryton

Information