Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 16 januari 2022
16:00
Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Vackert och virtuost med Nisbeth och Tjernbäck

Från Bach till nutid. En konsert till minne av Ola Carlsson

Vaccinationsbevis krävs fr.o.m. 1 december 2021. För personer som är 18 år och äldre krävs vaccinationsbevis med legitimationskontroll för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare. Läs mer om vad som gäller på ukk.se.


Ellen Nisbeth fick stipendium av Musikens Hus Vänner 2007 och är nu en flerfaldigt prisbelönt Uppsalamusiker. Bland annat utsågs hon till ”Rising star” hos europeiska konsertorganisationen ECHO 2017, och numera är hon en av de internationellt mest efterfrågade solisterna på sitt instrument violan. Ellen har grammisnominerats för inspelningen av Britta Byströms violakonsert och hyllades av The Grammophone Magazine som ”A model soloist”. Ellen arbetar även som lektor i viola vid Musikhögskolan i Stockholm vid Edsbergs slott och i Stavanger och är en eftertraktad gästlärare vid New York University och flera europeiska musikkonservatorier. Ellen har även fått ett flertal kompositioner skrivna för sig – däribland Outi Tarkianens stycke The Lustful Mother’s Heart som framförs vid konserten.

Marcin Tjernbäck fick Musikens Hus Vänners stipendium för bara ett par år sedan och är i början av en mycket lovande karriär som pianovirtuos. År 2018 debuterade han som solist tillsammans med Södra Latins Symfoniorkester i Flensburgs Deutches Haus i Tyskland och ett år senare framträdde han som solist i Stockholms konserthus. I dag studerar Marcin för professor Stefan Bojsten på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och konserterar som solist och kammarmusiker. Han gjorde bland annat ett bejublat framträdande vid musikfestivalen Music In The Garden i somras.

Konserten tillägnas minnet av Ola Carlsson för hans insats för ett Musikens Hus i Uppsala och för hans vilja att stödja unga musiktalanger.

Program:
Franz Schubert
”Arpeggione” Sonat i A-moll, D. 821
för viola och piano
I. Allegro moderato
II. Adagio
III.Allegretto

Outi Tarkiainen
The Lustful Mother’s Heart (2020)
viola solo

Johann Sebastian Bach
Chaconne ur Partita nr 2 för solo violin
för viola solo

Frédéric Chopin
Vals op 18 nr 1 ”Grande Valse Brillante” piano solo

Wolfgang Amadeus Mozart
Piano Sonat Nr 9 K 311 i D-dur
piano solo
I. Allegro con spirito
II. Andante con espressione
III.Rondeu

Sergej Rachmaninov
Moment Musicaux Op 16 nr 1
piano solo

Franz Liszt
Transcendental Etyd nr 8 ”Wilde Jagd”
piano solo

Datum & tid

16 januari 2022 16:00

Längd
Cirka 1 timme och 45 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 175 kr (inklusive serviceavgift)
Musikens Hus Vänner: 115 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Musikens Hus Vänner

Information