Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 21 maj 2023
19:30
UKK - Stora salen
  • Musik

Years of Sound

En konsert med extra allt! Solister i absolut världsklass möter Uppsalas Blåsarsymfoniker och Trio X i ett program som breder ut sig över genregränserna. Det blir klassiskt, jazz, musikal och – framför allt – massor av musikglädje!

Träblåsaren, kompositöre och arrangören Magnus Lindgren komponerade Years of sounds för Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum häromåret. Stycket, som nu är omskrivet för denna exklusiva sättning, flirtar med allt från Vivaldi till Zappa och är en hommage till kompositörers viktiga förmåga att utveckla musik genom att inspireras, citera och imitera varandra.

På scenen hör och ser vi några av Sveriges främsta musiker: Magnus Lindgren, flöjt, Martin Fröst, klarinett, Nils Landgren, trombon, och Malena Ernman, sång, tillsammans med Uppsala Blåsarsymfoniker och Trio X.

Förutom Magnus Lindgrens komposition får vi njuta av musik av Bernstein, John Williams och mycket mer. Med den samlade musikaliska kompetens som återfinns på scenen denna kväll kan det inte bli annat än musikalisk grand slam!

– Om man får möjlighet att jobba med de bästa musikerna i världen så är man rätt korkad om man inte gör det, säger Malena Ernman, som under året också har uppdrag som kurator på UKK. Jag är otroligt stolt och glad över att få göra denna konsert tillsammans med Uppsala Blåsarsymfoniker, som räknas till en av Europas allra bästa blåsorkestrar!

Medverkande

Malena Ernman, sång

En av vår tids stora sångerskor och en av få artister i världen som lyckas kombinera en operakarriär i världsklass med att nå ut till den breda publiken. Med fyra oktavers röstomfång sjunger hon stora roller på operahus runt om i världen. Samtidigt rör hon sig vant mellan olika scenuttryck från barock till schlager och även på teater- och musikalscenen har hon gjort flera titelroller. Ernman har mottagit flera prestigefyllda utmärkelser och bär hederstiteln hovsångerska. I mars firade hon 30 år som artist med en bejublad stor konsert här på UKK!

Martin Fröst, klarinett

”Hans virtuositet och musikalitet har inte överträffats av någon annan klarinettist – kanske inte av någon instrumentalist överhuvudtaget”, skriver New York Times om denne svenske världsartist, som ständigt söker nya vägar och uttryck för att utmana och omforma den klassiska musiken. Han framträder med världens ledande orkestrar i de mest prestigefyllda konserthusen med en repertoar som rymmer både välkända klarinettkonserter och samtida beställningsverk. Fröst är också en etablerad dirigent, bland annat för Svenska Kammarorkestern sedan 2019.

Nils Landgren, trombon & sång

Nisse Landgren har en ojämförlig bakgrund i Europa och har spelat med ”alla” inom en rad olika genrer, från ABBA och Björn Skifs till Herbie Hancock och Daniel Hope. Med succébandet Nils Landgren Funk Unit turnerar han ständigt över hela kontinenten. Landgren har också haft flera uppdrag som konstnärlig ledare för storband och festivaler och har förärats med en lång rad utmärkelser, däribland Litteris et Artibus och Medaljen för Tonkonstens Främjande.

Magnus Lindgren, träblås, kompositör & arrangör

Med många priser och internationella uppdrag är Magnus Lindgren sedan länge en av den svenska jazzens största stjärnor. Hans förmåga att uttrycka sig på sina instrument bär tecken av en riktig mästare och som kompositör har han en stor potential att uppfylla sina egna kreativa impulser. Kanske mest briljant är han när det gäller finkänsligheten för att arrangera musik. Storheten ligger i hur han sätter samman ljudfärger, rytmfigurer och harmonisekvenser i snygga ramar som passar de mest skiftande musikaliska sammanhang.

Trio X

Musik i Upplands egen jazzensemble är en av Sveriges mest välrenommerade pianotrios! Uppsalafavoriternas särprägel är utforskande och gränsöverskridande musik och de erfarna medlemmarna låter sig inspireras av många genrer. Joakim Ekberg, trummor, Per V. Johansson, bas och Lennart Simonsson, piano, påbörjade sitt samarbete 2002 och har sedan dess spelat in flera skivor, samarbetat med flera välkända artister och turnerat flitigt i Uppland, Sverige och även utomlands.

Uppsala Blåsarsymfoniker

En av Sveriges främsta amatörblåsorkestrar som ofta framträder vid konserter, festivaler och tävlingar runt om i Europa. UBS bildades år 2000 av unga entusiaster som ville spela originalmusik för blåsorkester. För att utveckla repertoaren har de beställt flera verk med ett modernt sound av framstående tonsättare inom och utom Sverige. Men man trivs minst lika bra inom den klassiska blåsmusikens klang och tradition.

Leif Karlsson, dirigent

UBS:s konstnärlige ledare och dirigent med en diger meritlista: musikinspektör för Försvarsmusiken, en av grundarna till slagverksensemblen Kroumata, ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och otaliga uppdrag som musiker, solist och dirigent med bland andra Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, Göteborgssymfonikerna och Norrbottens Ungdomssymfoniker, som han leder sedan 25 år.

Datum & tid

21 maj 2023 19:30

Längd
Cirka 2 timmar, inklusive 20 minuters paus
Biljettpris

Ordinarie: 495 kr
Student/Ungdom: 370 kr
Musikens Hus Vänner: 370 kr

Övrigt
Konserten är framarbetad av UKK:s gästproducent Malena Ernman
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner.
Medverkande
Magnus Lindgren – flöjt, komposition, Nils Landgren – trombon, Martin Fröst – klarinett, Malena Ernman – sång, Uppsala Blåsarsymfoniker, Trio X

Information