Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 11 november 2018
19:00
UKK - Stora salen

Youn Sun Nah

En av vår tids klarast lysande jazzvokalister med influenser från öst till väst.

Den koreanska sångerskan Youn Sun Nah är en av vår tids klarast lysande artister inom jazz och angränsande musikstilar. I sitt hemland är hon en stor stjärna. Hennes kärlek till chanson förde henne till Frankrike, ett land där hon fick en meteorlik karriär med efterföljande storsuccé över stora delar av Europa. Genom albumet ”She Moves On” (2017) återuppfinner sig denna kameleontlika och förtjusande artist ytterligare en gång.

I Sydkorea är Youn Sun Nah en nationell celebritet. Hon började sin karriär som musikalartist i en koreansk version av den framgångsrika tyska showen ”Linje 1”, som fick hennes solokarriär att blomstra. Som flerfaldig vinnare av Korean Music Awards har hon blivit inbjuden att sjunga vid G20-toppmötet i Seoul, och har också representerat sitt land i avslutningsceremonin för vinter-OS i Sotji. Vidare har hon också agerat som Sydkoreas goodwillambassadör för UNESCO:s räkning på International Jazz Day.

Youn Sun Nah upptäckte den franska chansonen tidigt, och passionen ledde slutligen till att hon flyttade till Frankrike, som blivit hennes andra hemland. Samtidigt fick hon där en naturlig språngbräda till sina stora succéer i Europa. De senaste två senaste albumen, ”Same girl” och ”Lento” har sålt i över 150 000 exemplar. Med ”Same Girl” (2010) fick hon sitt genombrott i Tyskland: hon vann Echo Award för bästa jazzsångerska och två Jazz GOLD Awards. Men det var inte förrän hon flyttat till Europa som hon fördjupade sig i jazz och den amerikanska sångskatten, genom samarbeten med musiker som Ulf Wakenius och Vincent Peirani. Låtmaterial av Nat King Cole, Tom Waits och Randy Newman är nu en given del av hennes repertoar.

På det senaste albumet ”She Moves On” ligger fokus på jazz och folkmusik från Nordamerika. I Youn Sun Nahs strävan efter musikalisk autenticitet spelades albumet in i New York, med ett nytt band bestående av de några av de mest intressanta och mångfacetterade musikerna i staden. I denna skara har producenten, pianisten och keyboardisten Jamie Saft haft en betydelsefull roll.

Opåverkad av nycker och moden är Youn Sun Nahs röst omedelbart igenkännbar, karismatisk och tillgänglig. Oavsett om det gäller låtar från musikaler, chansons, world music, folk eller jazz så har hon en förmåga att direkt påverka lyssnarens innersta. Denna sällsamma förmåga att övertygande berätta en historia gjort henne till ett internationellt fenomen.

Gästartist : Ulf Wakenius. Den extraordinäre jazzgitarristen Wakenius hyllas världen över för sin rytmik kombinerad med ett enastående känslosamt anslag, alltid med melodin och groovet i centrum. Mellan åren 1997-2007 innehade han den mest prestigefulla position som kan tänkas för en jazzgitarrist, nämligen som medlem i Oscar Peterson Quartet. Peterson har beskrivit honom som en av världens bästa nu levande gitarrister, och bland fansen räknas flera av världens ledande jazznamn, såsom Pat Metheny, John McLaughlin, John Scofield och Mike Stern. Ulf har tidigare turnerat med Youn Sun Nah, och gör henne nu sällskap på scenen i Uppsala.

Datum & tid

11 november 2018 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 270 kr (inklusive serviceavgift)
Studerande: 208 kr (inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Youn Sun Nah, sång, Frank Woeste, piano, Brad Christopher Jones, kontrabas, Tomek Miernowski, gitarrer, Dan Rieser, trummor, Ulf Wakenius, gitarr

Information