Hoppa till huvudinnehållet

”Historien om…”

Här kan du ta del av John-Erik Thuns personliga berättelse om hur Uppsala fick sitt konserthus. John-Erik har varit engagerad i kommunpolitiken sedan 1979 och har suttit i styrelsen för Musikens Hus AB och senare Uppsala Konsert & Kongress AB från 1990 och fram tills han avslutade sitt uppdrag efter valet 2018.

När Uppsala till slut fick sitt konserthus hade det gått nästan hundra år sedan frågan först väcktes. Varför blev det så, varför tog det så lång tid? Den då ännu olösta frågan om Musikens hus var det första ärende jag mötte när jag blev kommunalråd 1989. Den frågan kom att engagera och följa mig under resten av mina år i Uppsalapolitiken. Det visade sig att det skulle krävas två försök och dröja nästan tjugo år till innan huset stod klart 2007.

Vad jag här presenterar är naturligtvis min bild av historien. Som stöd för mitt minne har jag haft mina dagboksanteckningar men också hur frågan kunde följas i medierna, bland annat i den debatt som hela tiden pågick. Alla utredningar och protokoll inte att förglömma. Min skildring kan också sägas ge en belysning av vårt öppna och demokratiska systems förmåga att nå resultat i en komplicerad fråga.

John-Erik Thun

Mer om UKK