Hoppa till huvudinnehållet

Mat med UKK: Langos

Ett enkelt recept på hur du gör dina egna Langos.

Langos
4 portioner ca 8 st

Langos:
300 g vetemjöl
1 dl mjölk
1,5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk florsocker

Topping:
Vitlök
Olivolja
Gräddfil
Finriven ost

  1. Värm mjölken till ljummen och pudra över sockret och smula ner jästen. Täck över i ca 10 minuter.
  2. Sikta mjölet och salta i en stor bunke, häll sedan ner mjölkblandningen.
  3. Häll i det ljumna vattnet till du knådat ihop en ganska mjuk deg som inte fastnar på fingrarna. Låt jästa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  4. Dela upp degen till ca 8 st bullar. Dra ut dem till 5-6 cm tjocka pannkakor. Tips, använd oljiga händer så det blir lättare att dra ut degen.
  5. Värm 10 cm olja i en tjockbottnad gryta till fritering. Fritera 2-4 minuter per sida.
  6. Pressa vitlöksklyftor i olivolja. Pensla oljan på dina langos och toppa gärna med gräddfil och finriven ost eller andra tillbehör du tycker om. Ät varma!

Viktors dryckestips:
Kvaszinger Hárslevelü – Ungern, Tokaj
Alkoholfri: Nils Oscar Alkoholfri – Pale ale