Hoppa till huvudinnehållet

Mat med UKK: Moule Mariniére

Ett recept på Moule Mariniére som sätter guldkant på vilken dag som helst.

Blåmusslor i vin – Moule marinière
4 portioner

2 nät blåmusslor
1 st morot
4 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 stjälk selleri
1 st chili beroende på hetta och smak
1 flaska vitt vin (gärna franskt)
1 knippe dill
1 st citron
3 st salladslökar
Olja till stekning
salt

  1. Lägg musslorna i saltat vatten och låt dra i några minuter, putsa sedan bort ”skägget” och snäckor från skalet.
  2. Släng trasiga musslor och såna som inte vill stänga sig när man knackar dem lätt med en kniv. Lägg putsade musslor i en bunke.
  3. Finhacka morot, lök, vitlök, selleri och chili
  4. Fräs allt i en stor gryta på hög värme så det snabbt får lite färg
  5. Häll i musslorna och vänd omkring allt med en slev
  6. Slå på vinet och låt koka upp under lock
  7. Vänd runt musslorna så att alla musslor öppnas och koka 5 minuter
  8. Hacka dillen och skiva salladslöken tunt och vänd ner i grytan
  9. Smaka av med pressad citron, salt och peppar
  10. Servera med gott färskt bröd

Jens dryckestips:
Hunter’s Sauvignon Blanc 2018
Maglehem n:o 4 – Ekologisk äppelmust

Fler franska klassiker

  • Crème Brûlée och Brûléekräm

    Mat med UKK: Crème Brûlée på två vis

    Crème Brûlée är en favorit hos många, och en dessert som verkligen vet hur man avslutar en middag med flaggan i topp!