Hoppa till huvudinnehållet

Mat med UKK: Crème Brûlée på två vis

Crème Brûlée är en favorit hos många, och en dessert som verkligen vet hur man avslutar en middag med flaggan i topp!

Crème Brûlée på två vis
Dessert 4 portioner

3 st äggulor
75 g råsocker
350 g grädde + 150 g om man vill göra variant 2
1 st vaniljstång

Grund: (för båda varianterna)
1. Sätt ugnen på 180°
2. Koka upp 350 g grädde med vaniljstången
2. Koka upp 350 g grädde med vaniljstången
4. Häll grädden över äggen och rör ihop
5. Häll upp smeten i en ugnsfast form och grädda i ugnen på 180 ° i ca 10-15 minuter. Smeten ska få en gyllenbrun färg
6. Häll smeten i en mixer eller använd stavmixer och mixa slät.

Nu kan man välja att göra på två sätt.

Variant 1: En mer klassisk variant med bränt socker
7. Häl upp i portionsformar och ställ i kylen i minst två timmar
8. Strö på socker och bränn av med brännare till du får ett gyllengult bränt lock

Variant 2: Brûléekräm
7. Kyl smeten, den ska bli helt kall
8. Vispa upp resterande grädde, 150 g
9. Vänd ner grädden i brûléesmeten, häll upp i portionsskålar.
Dekorera med sockerflarn och färska hallon. Njut!

Sockerflarn: (till dekoration)
0,5 dl socker
Några droppar vatten
1-2 msk riven kokos

  1. Koka på medelvärme tills sockret blir gyllenbrunt, häll upp på silikonmatta/bakplåtspapper.
  2.  Strö på riven kokos och frystorkade hallon eller annat man tycker är gott.
  3.  Låt stelna och bryt sedan upp i bitar att dekorera med.

Robins dryckestips:
Chateau Grillon Sauternes

Alkoholfri: Äpplemust Ingrid Marie

Fler goda desserter

  • Budapestrulle med jordgubbar

    Mat med UKK: Budapestrulle

    Budpestrullen är en favorit på många dessertbord. Här vi får receptet med en somrig tvist.
  • Chokladkräm med havresmulor

    Mat med UKK: Chokladkräm med havresmulor

    Vill du ha en riktigt god och lättlagad efterrätt till helgen? Testa detta recept på Chokladkräm med havresmulor.
  • Nicecream

    Mat med UKK: Nice cream

    Vegansk glass med jordnötssmör och banan.
  • Kokospannacotta recept

    Mat med UKK: Vegansk Kokospannacotta

    Vegansk Kokospannacotta med inkokt rabarber.