Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 27 september 2018
19:00
Uppsala konstmuseum

Ånon Egeland & Mikael Marin

Den norske folkmusikern Ånon Egeland och svenske kollegan Mikael Marin skalar av och kokar ner folkmusiken till dess minimalistiska beståndsdelar. DJ Anna-Karin Brus.

Den norske folkmusikern Ånon Egeland och svenske kollegan Mikael Marin skalar av och kokar ner folkmusiken till dess minimalistiska beståndsdelar. Denna ornamenterade urform mejslas fram i samspelet mellan hardingfela och viola, som stämts ner en oktav för att klinga i sorgtyngda hjärtans tonart.

2017 nominerades duon till Spillemannprisen (den norska motsvarigheten till Grammis) och belönades med det prestigefulla Folkelarmpriset för albumet ”Sorpesoll” – en titel som syftar på bottensatsen i hembränningsdunken. Motiveringen löd: ”Med nedstemte instrumenter spiller Ånon og Micke sørgelige toner til å bli glad av”.

Ånon Egelands personliga spelstil präglas av sydnorska Agders rika spelmanstradition, och en stor repertoar av sällan hörda låtar. Sedan skivdebuten 1977 har han medverkat på dussintalet album tillsammans med Skandinaviens bästa folkmusiker, och arbetar sedan 1999 vid institutionen för folkkultur vid Raulandsakademiet.

Violasten Mikael Marin är å sin sida känd för sina insatser i gruppen Väsen, och sedan 1983 kan han titulera sig riksspelman. Med breda influenser som sträcker sig från Schönberg till The Beatles har han komponerat och arrangerat för artister som Mikael Samuelsson, Nordman och Kronos Quartet, och togs 1989 ut som deltagare i en världsorkester under ledning av självaste Leonard Bernstein. Marin är verksam som adjunkt i viola på Institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan.

Datum & tid

27 september 2018 19:00

Längd
1 timma
Biljettpris

Fri entré

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Uppsala konstmuseum
Medverkande
Ånon Egeland, Mikael Marin, Anna-Karin Brus

Information