Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 22 september 2019
18:00
UKK - Sal B - Sittande onumrerat

Catrin Johansson

Improvisation står i fokus när flöjtisten Catrin Johansson tillsammans med duon Tertium Datur, kvartetten Bricolage, Ale Möller och ljuddesignern Surte Norin intar Uppsala Konsert & Kongress. En musikalisk upplevelse skapad för det speciella rummet – i stunden!

– Utifrån mitt examensarbete om improvisation bygger jag en konsert där jag tillsammans med mina medmusiker skapar musik som speglar en pågående kreativ process som i det gemensamma rummet är en källa för inspiration, berättar Catrin.

Catrin tar med sig både sin duo och sin kvartett till Uppsala. Gästar konserten gör också multimusikern Ale Möller och UKK:s egen ljuddesigner Surte Norin. Tillsammans bygger de upp ett spektrum av musikaliska världar, ljudbilder och stämningar. Flöjten får vara central men också en del av den gemensamma klang som skapas av piano, klarinett, accordeon, slagverk och elektroakustiska uttryck.

– Konsertens kärna blir improvisation, men även skriven musik får utrymme, säger Catrin. Det blir en musikalisk dialog mellan det oskrivna och det skrivna!

Catrin Johansson har studerat flöjt vid École Normale de Musique de Paris de Alfred Cortot för Patricia Nagle och Marie-Pierre Soma och tog sitt Diplome Superieur à l’unanimité 2001. Därefter började Catrin vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon 2006 färdigställde en konstnärlig högskoleexamen i musik med pedagogisk specialisering. Hon håller nu på att avsluta en Masterutbildning i flöjt, klassisk musik med inriktning kammarmusik/solist vid Kungl. Musikhögskolan. Catrin framträder ofta som solist och i ensemblesammanhang samt frilansar och verkar som pedagog. Konserten på UKK är en utveckling av Catrins examensarbete om improvisation.

Andreas Nilsson (född 1993) är utbildad på Sibeliusakademin i Helsingfors och tog sin konstnärliga Masterexamen där 2017. Nu studerar han komposition på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och frilansar som accordeonist. Med en repertoar som sträcker sig från argentinsk tango och jazz till modern konstmusik, har han som mål att göra instrumentet mer populärt och visa på dess möjligheter.

Jens Flennemo är uppvuxen i Växjö men har spenderat mer än ett decennium på Gotland som frilansmusiker och musiklärare. Jens har studerat komposition på Gotlands tonsättarskola och gått musiklärarprogrammet på Kungl. Musikhögskolan. Har en förkärlek för Italien, progressiv metal, spektralmusik och undervattensrugby.

Per Björklund – PjB – är född 1983, uppväxt i Tyresö söder om Stockholm och har fått sin formella musikaliska skolning via kyrko- och skolkörer, Södra Latins sångarlinje, SMI och KMH. Per har det improviserade flödet som inspirationskälla, och den kreativa begränsningen som metod. Influenser hittas i alla världsdelar och tidsåldrar.

Giordana Castillett är utbildad pianist, och tog sin konstnärliga masterexamen 1997 vid Conservatorio di musica L. Refice. Hon har spelat för Pavel Egorov, Aldo Tramma samt studerat vid Påvliga Institutet för Kyrkomusik i Rom. 2004 tog hon sin masterexamen i humaniora med inriktning Performing Arts. I Sverige har Giordana fördjupat sig i improvisation och samspel, samt gått musikterapiutbildning vid KMH. Hennes kärnintresse är att utforska musik som läkande kraft och som lekrum for att skapa kontakt i klang, och för att öppna upp för livets poesi

Ale Möller är en kändis för musikälskare både här i landet och internationellt. En gränslös multiinstrumentalist med en aldrig sinande nyfikenhet på den traditionella musikens kärna – vare sig det handlar om grekisk rembetiko eller svensk polska. Våren 2018 tilldelades Ale priset Lifetime Achievement Award av den amerikanska organisationen FOLK ALLIANCE INTERNATIONAL.

Hans ”Surte” Norin är en av landets mest ansedda och anlitade ljuddesignern. Han är även en mångårig medarbetare på Uppsala Konsert & Kongress där han jobbar som chef för teknik- och fastighetsavdelningen.

Konserten är en del av det fleråriga samarbetet mellan UKK och Kungl. Musikhögskolan (KMH) inom ramen för projektet ESIAM (etablering av självständiga arbeten som exjobb inom musik och teknik). ESIAM är finansierat av Vinnova med KTH som samarbetspart.

Konserten har fri entré men kräver biljett.

Datum & tid

22 september 2019 18:00

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Konserten har fri entré. Biljett krävs, beställ kostnadsfritt på länken ”Boka biljett direkt” nedan.

Presenteras av
UKK & Kungl. Musikhögskolan
Medverkande
Catrin Johansson, Giordana Castillett, Per Björklund, Jens Flennemo, Andreas Nilsson, Ale Möller, Surte Norin

Information