Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 9 december 2018
15:00
Sal B, Sal C och foajé plan 3

Fluxus Fest

Jazz Är Farligt presenterar en eftermiddag i fluxuskonstens tecken.

Elena Wolay ligger bakom fanzinet, festivalen och barnteatergruppen Jazz Är Farligt. Hon är en av tre Husockupanter som kommer samarbeta med UKK under det kommande året. Först ut i Elenas ockupantskap* blir en konsthändelse utöver det vanliga!

Fluxus är beteckningen på en internationell konströrelse som bildades 1962 för att samla medlemmar ur det konstnärliga avantgardet i Europa, och senare även i USA. Fluxus hade ingen egen konststilsprofil, men dess konstkreerande föranledde en pånyttfödelse av dada-andan. Bland artister med anknytning till Fluxus kan nämnas John Cage, Joseph Beuys, Wolf Vostell och Yoko Ono.

– Idéen till festivalen föddes för knappt två år sedan under en kväll på Rönnells Antikvariat i Stockholm när jag gjorde ett performance. Besökaren Bengt Af Klintberg nämnde att det var fluxus-inspirerat och Carl-Michael Von Hausswolff jublade och sa att vi borde göra något ihop. När jag fick erbjudandet om att ockupera UKK möjliggjordes idén om en unik Fluxus-festival, berättar Elena.

Under Fluxus Festival framförs, tolkas och visas tio kända och okända fluxus-performance-verk. George Maciunas In memoriam to Adriano Olivetti, La Monte Youngs Composition No. 10 (“Draw a straight line and follow it”) och George Brechts Drip Music är några verk som väntas.

Medverkande:

Bengt Af Klintberg

En av förgrundgestalterna och ett av de största namnen inom den svenska Fluxusrörelsen. Han gav ut boken Svensk Fluxus/Swedish Fluxus 2006.

Curator: Elena Wolay

Elena Wolay är en kreativ kraft i Sveriges musik- och klubbscen. Alltid med den fria musiken och den radikala konsten i centrum, nationellt som internationellt. Förutom att vara Husockupant på UKK är Elena även frilansande journalist för tidningar och radiokanaler som Sveriges Radio P2, Lira, OrkesterJournalen, The Wire och är välkänd för sina samarbeten med alla från konstnären Jockum Nordström till Träd, gräs och stenar

Claes Tellvid

Författare till tre poesiböcker, senast Tillvaratagna eftermiddagar (Chateaux 2018). Som konstnär har han ställt ut på OEI Colour Project (2012), Tensta Konsthall/Konstfrämjandet (2014) och Höörs Konsthall (2017). Han medverkar med nyskrivna texter i höstnumret av den portugisiska tidskriften Leonorana och visar senare i år teckningar på Galleri Örhänget i Stockholm. Till vardags är han 1:e arkivarie i Riksarkivet.

Marja-Lena Sillanpää

Hon fick sin Master på konsthögskolan i Stockholm 2004 och har sedan dess arbetat med text, ljud, installation, performance och artist books. Ofta med någon form av närvaro med andra verkligheter som vi känner till eller ser med blotta ögat.

Carl-Michael von Hausswolff

Han har sedan slutet av 1970-talet varit verksam som kompositör och bildkonstnär. Han har även organiserat utställningar och givit ut ett flertal fonogram. Den musik som han komponerat har varit elektroakustisk – ofta med konceptuella inslag.
Under ett flertal år har han tillsammans med konstnären Leif Elggren drivit det konceptuella konstverket Elgaland-Vargaland som senast sågs i en retrospektiv på Moderna Museet i Stockholm.

Rönnells Antikvariat är dessutom på plats och säljer Fluxusboken!

* Husockupant – person utan formell besittningsrätt för en byggnad bosätter sig i den eller använder den varaktigt. I juridiken kallas detta ibland för ”besittningsrubbning” eller ”olaga intrång”. På UKK betyder det att en noga utvald person eller organisation får en nyckel, flyttar in i huset, konceptualiserar och skapar tillsammans med oss, och inspireras av rummens möjligheter. Ett spännande, helt lagligt, intrång av kreativitet och utveckling.

Datum & tid

9 december 2018 15:00

Längd
Cirka 3 timmar inklusive paus
Biljettpris

Fri entré.

Medverkande
Marja-Leena Sillanpää, Claes Tellvid, Bengt af Klintberg, Carl Michael von Hausswolff, Elena Wolay

Information