Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 11 mars 2023
21:00
UKK - Sal B - Onumrerad ståplats
  • Musik

Forndom & Valkyrien Allstars

UKK x Supertraditional är stolta att presentera en kväll som andas nordiskt mörker i folkloristisk tappning. Kvällen delas av två toppakter på den nordiska folkmusikscenen.

Samarbetet mellan UKK och skivbolaget Supertraditional Records fortsätter. Den samtida folkmusiken står i fokus och flera spännande konserter i ett intimt format väntar i vår. Denna kväll har vi bjudit in enmansprojektet Forndom som hämtar inspiration från såväl fornnordisk mytologi som från samtida konstmusik och träig spelmanstradition. Konsertkvällen fortsätter med att Valkyrien Allstars äntrar scenen. Missa inte Nordens mest rockstjärniga folkmusikgrupp som i över ett decennium gått i bräschen med sin nyskapande folkrockpop.

Forndom
Den fornnordiska kulturen, med dess traditioner och religion, dess glädje och sorg, är vad som står i centrum i musikprojektet Forndom. Poetiska texter, folkton och traditionella instrument blandas med samtida klassisk musik och skapar ett soundtrack från en annan tid, när människan levde närmare naturen och döden.

”Som en snäll Burzum, om vi får citera oss själva.” Så beskriver Supertraditional sin bokning för kvällen. Efter turnéer i Sverige och Europa är multiinstrumentalisten Forndom nu tillbaka i hemstaden Uppsala för en exklusiv spelning med nytt material.

Känsliga tittare varnas!
Under Forndoms konsert förekommer det uthällt djurblod på scenen.
”Ben bliva ben och blod blir blod,
kött bliver åter kött.
Åter jag finner gammalt mod;
leva skall det som dött.” – Forndom

Scenen kommer att återställas innan Valkyrien Allstars går på scenen som kvällens andra liveakt.

Valkyrien Allstars
Hardingfelorna går varma när Valkyrien Allstars utforskar den norska låtskatten. Sedan de bildades som duo i början av millenniet har gruppen utvecklats till ett muskulöst, ösigt och lekfullt liveband. Ingen konsert är den andra lik när en av Nordens tveklöst främsta folkmusikgrupper står på scen!

Valkyrien Allstars förnyar norsk folkmusik och rör sig fritt mellan genrer och stilar. Traditionella melodier går genom ambientfolk, ballader blandas med akustisk folkrock, svängiga fiolriff samsas med de vackraste av sångharmonier – allt arrangerat och sammansmält till ett distinkt och karakteristiskt sound i ett alldeles eget ljudlandskap.

Både nationellt och internationellt har bandet spelat in sig på hitlistor och erövrat allt från undergroundklubbar till konserthallar. Gruppen släppte sitt sjätte och senaste album slutte og byne 2020 och vann Spellemann-priset, Norges motsvarighet till Grammis, för ”Årets Visa”.

Samtida folkmusik i fokus
Den samtida folkmusiken är Supertraditionals kärna. Bakom skivbolaget står musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt av formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth. Supertraditional jobbar med flera prisade och grammisnominerade akter såsom Sara Parkman, Ebo Krdum och Merit Hemmingson. Deras uppdrag på UKK är att utveckla folkmusikscenen och förgylla programmet under 2022–2023 med flera spännande och annorlunda konserter.

”Vi vet att traditionen är djupt rotad i generationer av kunskap men alltid rörlig och sökande efter det nya, alltid färgad av sin egen tid. Rå jordmån möter glitter och neon. Det är finkultur, det är fulkultur, det är funktion och stor konst. Och det är djupt mänskligt. Musik som går dit det känns.” – Supertraditional

Åldersgräns: 18 år

Datum & tid

11 mars 2023 21:00

Längd
Cirka 2 timmar och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 310 kr
Student/ungdom: 230 kr
MHV: 230 kr

Övrigt
Åldersgräns: 18 år. Känsliga tittare varnas! Under Forndoms konsert förekommer det uthällt djurblod på scenen.
Presenteras av
Presenteras av Uppsala Konsert & Kongress x Supertraditional
Medverkande
Forndom, Valkyrien Allstars:, Erik Sollid – hardangerfela, sång, gitarr, Tuva Livsdatter Syvertsen – hardangerfela, sång, Martin Viktor Langlie – trummor, sång, Magnus Larsen Jr. – bas, cello

Information