Hoppa till huvudinnehållet
Onsdag 18 oktober 2023
19:00
UKK - Restaurangen/Sal D
  • Musik

Gerald Clayton Trio

Upplev en av den samtida jazzens stora stjärnor! Den amerikanske pianisten Gerald Clayton har hyllats för sin mångsidiga och känsliga spelstil, både i eget namn och tillsammans med jazzens toppskikt – från Roy Hargrove till Samara Joy. Här framträder han med sin trio, med inga mindre än Joe Sanders, bas, och Jeff Ballard, trummor, en intim klubbkonsert presenterad av UKK x Uppsala Jazz Club.

Den amerikanske jazzpianisten och kompositören Gerald Clayton söker efter ett äkta och ärligt uttryck i varje anslag och ton. Hans känsliga spelstil, harmoniska nyfikenhet och öppenhet för nya influenser har lett samarbeten med många av jazzens stora stjärnor, sex Grammynomineringar och inte minst ett kontrakt med Blue Note – ett av de mest tongivande skivbolagen i jazzhistorien. Nu kommer han för första gången till Uppsala och UKK med sin trio, med hyllade basisten Joe Sanders (Charles Lloyd, Ben Wendel) och trumgiganten Jeff Ballard (Brad Mehldau Trio).

Gerald Clayton föddes i Nederländerna 1984 som son till basisten och bandledaren John Clayton i en amerikansk musikerfamilj. De flyttade snart tillbaka till Kalifornien, där Gerald Clayton påbörjade sina musikstudier som senare avslutades på plantskolan Manhattan School of Music i New York med giganten Kenny Barron som lärare.

Genom karriären har både hans pianospel och kompositioner uppmärksammats med nomineringar till amerikanska Grammypriser för bästa improviserade jazzsolo, bästa instrumentala komposition och bästa jazzalbum, senast för Blue Note-debuten Happening: Live at the Village Vanguard från 2020. Bland hans många samarbeten märks inspelningar och framträdanden med samtida stjärnor som Samara Joy, Ambrose Akinmusire och Gretchen Parlato, såväl som med jazzlegendarerna Roy Hargrove, Dianne Reeves och Charles Lloyd, för att bara nämna några. Gerald Clayton är också djupt engagerad i att utforska den afro-amerikanska musik- och kulturhistorien med projekt som involverar dans, konst, foto och film.

På denna konsert spelar han med sin trio och presenterar material från senaste skivan Bells on Sand (Blue Note, 2022) blandat med äldre kompositioner och utvalda jazzstandards. Konserten äger rum i ett intimt jazzklubbsformat i UKK:s Sal D och restaurang.

Åldersgräns: 13 år

Datum & tid

18 oktober 2023 19:00

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 320 kr
Student/ungdom: 280 kr
Uppsala Jazz Club: 280 kr
Musikens Hus Vänner: 280 kr

Övrigt
Åldersgräns: 13 år
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress x Uppsala Jazz Club
Medverkande
Gerald Clayton, piano & Fender Rhodes, Joe Sanders, bas, Jeff Ballard, trummor

Information