Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 3 september 2023
19:00
UKK - Stora salen

Inställt: Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio

Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio den 3 september på UKK ställs in.

Konserten med Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio ställs in. Konserten skulle ha ägt rum den 3 september kl. 19.00.

Återköp
Biljetter återköps och köpare kontaktas via telefon. För eventuella frågor hänvisar vi till vår biljettkassa via biljettkassa@ukk.se eller 018-727 90 00. Se biljettkassans öppettider: här.


Efter ett första möte hösten 2013 har ett framgångsrikt samarbete och en djup vänskap växt fram mellan kamanchehspelaren Kayhan Kalhor från Iran och de tre nederländska jazz- och improvisationsmusikerna i Rembrandt Frerichs Trio.

Kayhan Kalhor är tonsättare och instrumentalist inom de klassiska persiska och kurdiska musiktraditionerna. Mest känd är han för sina hyllade album på den legendariska tyska etiketten ECM och för samarbeten med Yo-Yo Ma. Senast han besökte UKK var under festivalen Curious Classics 2018. Nu har han funnit det perfekta resesällskapet för ett återbesök i pianisten och kompositören Rembrandt Frerichs, basisten Tony Overwater och slagverkaren Vinsent Planjer. Tillsammans tar de oss med på en musikalisk resa genom olika kulturer och genrer. Med en helt unik sammansättning musikinstrument öppnar de en klangvärld som överbryggar alla gränser och trollbinder publik från skilda delar av världen.

Det persiska stråkinstrumentet kamancheh är besläktat med en bysantinska lyran, en föregångare till violinen, och kännetecknas av sitt innerliga och melodiösa sound. Kayhan Kalhor är en av vår tids allra främsta solister på instrumentet. Rembrandt Frerichs spelar hammarklaver, en föregångare till flygeln, från Mozarts tid. Basisten Tony Overwater varvar mellan kontrabas och violone, ett sexsträngat instrument med anor från den tidiga renässansen som passar för både basfigurer och melodispel. Kvartetten kröns av slagverkaren Vinsent Planjers uppfinning ”whisper kit”, där han blandar slagverksinstrument från olika kulturer och epoker och skapar en rik rytmisk bas för musiken.

Efter utsålda konserter på festivaler och konserthus i bland annat Nederländerna, Iran och Storbritannien släppte gruppen det efterlängtade albumet “It’s Still Autumn” 2019 som också kommer att framföras på denna konsert. Det består av sviterna “Dawn” och “Dusk”, där flera kompositioner sammanvävs ned kvartettens improvisationer. Lyssna uppmärksamt så tas du med genom ett dimmigt höstlandskap. Persisk musiktradition har alltid varit nära knuten till historieberättandet, och Kayhan Kalhor har sagt att hans mål är att genom musiken nå en annan värld. Musiken vi hör här ger en förnimmelse av vad denna andra värld skulle kunna vara – och i mötet med musikerna från den europeiska improvisationsscenen läggs ytterligare dimensioner till upplevelsen.

Rembrandt Frerichs och hans triomedlemmar hyser en stor respekt för den persiska musiken, men de vill inte efterhärma den.

– Vi har alla en gedigen musikalisk bakgrund, säger Rembrandt Frerichs. Trion kommer från jazzen och Kayhan från den klassiska persiska musiken. Eftersom vi är starkt rotade i våra respektive traditioner så kan vi skapa något nytt tillsammans. Vår kärlek till varandras musik gör att vi kan mötas i det nya, utan att exotisera eller fastna i orientalism.

United Voice och UKK
UKK tar ytterligare steg i att skapa ett konsertutbud i världsklass, och inleder samarbete med den ledande agenturen United Voice. Samarbetet ska säkra att Mellanösterns bästa artister kommer till Uppsala!

Datum & tid

3 september 2023 19:00

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 475 kr

Student/ungdom: 355 kr

Musiken Hus Vänner: 355 kr

Övrigt
Biljetter återköps och köpare kontaktas via telefon.
Presenteras av
Presenteras av United Voice & Uppsala Konsert & Kongress.
Medverkande
Kayhan Kalhor – kamancheh, Rembrandt Frerichs – hammarklaver, harmonium, Tony Overwater – violone, kontrabas, Vinsent Planjer – whisper kit, slagverk

Information