Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 29 oktober 2020
18:00
UKK - Restaurangen/Sal D
  • Musik

Klassisk AW: Naimark & Hormazábal

I höstens andra upplaga av vårt koncept Klassisk AW gästas UKK av Henrik Naimark Meyers, violin och Daniel Hormazábal, piano.
Njut av klassisk musik på ett avslappnat sätt i restaurangen.

Programmet kretsar kring två banbrytande sonater för violin och piano. Ena skriven i all hast och uruppförd i princip à prima vista, den andra skriven under flera års tid med ett flertal revideringar innan den till slut uppfördes. Det är två väldigt kontrasterande verk av två kompositörer som befann sig i helt olika livssituationer när de skrev sina respektive sonater. Det de däremot har gemensamt är att bägge var hårt arbetande, minutiöst noggranna och kompromisslösa tonsättare som hade svårt för auktoriteter.
Hur lång tid tar det att skriva en sonat? Det finns nog inget bra svar på den frågan. För Janáček så tog det honom hela sju år att färdigställa sin sonat för violin och piano. Han påbörjade den 1914, precis i början av första världskriget. De kommande åren genomgick sonaten ett flertal revideringar innan den 1921 färdigställdes och uruppfördes i Brno 1922. Janáčeks musik är starkt påverkad av den Mähriska folkmusiken och hans melodier följer inte sällan det tjeckiska språkets tonfall och rytm. Genom dessa två grundpelare att luta sig mot, folkmusiken och sitt eget språk, lyckades Janáček skapa sig en unik röst som kompositör.
Beethoven å andra sidan skrev Kreutzersonaten på drygt en månad. Han presenterades för den västindiske violinvirtuosen George Polgreen Bridgetower i mars 1803. Beethoven blev så imponerad av Bridgetower att han genast arrangerade en offentlig konsert där de båda skulle framträda och han då även skuller komponera en ny sonat. Tiden var knapp och det var nära att sonaten inte hann bli klar. På konserten fick Bridgetower spela andra satsen från ett kladdigt manuskript och Beethoven fick spela från sina skisser. Efter konserten var Beethoven så förtjust i Bridgetower att han i ett partitur tillägnade sonaten till honom. Vänskapen höll dock inte länge. Efter konserten när de båda avnjöt diverse alkoholhaltiga drycker ska George ha förolämpat en kvinna som Beethoven brydde sig om. Rasande strök Beethoven Bridgetowers namn ur partituret och tillägnade sonaten istället till Rodolphe Kreutzer, som på den tiden ansågs vara den främsta violinisten. Kreutzer förstod sig dock inte på sonaten och framförde den aldrig på konsert.
Program:
L. Janáček – Violinsonat
L. Janáček – Dumka
L. v. Beethoven – Sonat nr 9 för violin & piano i A-dur op. 47 ”Kreutzer”
Henrik Naimark Meyers f. 1989 i Malmö är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Universität Mozarteum, Salzburg och för professor Ulf Wallin vid Hochschule für Musik ”Hanns Eisler”, Berlin. Som violinist har Henrik Naimark Meyers mottagit flera nationella utmärkelser från Kungliga Musikaliska Akademien, däribland ”Järnåkerstipendiet”, och givit konserter på olika platser i Europa och i USA. Det stora intresset för kammarmusik har tagit honom till musikfestivaler på olika ställen i världen och sedan våren 2016 är han även konstnärlig ledare för kammarmusikkollektivet ”Naimark & Friends”.
Daniel Hormazábal är en mångfacetterad konsertpianist som är välförankrad hos den traditionella konsertpubliken men som även har ett brinnande intresse av att knyta an till en yngre generation lyssnare samt att utmana den konventionella konsertformen. Han har genom ett långt samarbete med Kungliga Operans avdelning ”Unga på Operan” introducerat klassisk musik för en yngre publik. Vid sidan av sin solokarriär har Daniel ett stort intresse av att spela kammarmusik, inte minst med sin prisade pianotrio ”Trio Skandinavia.” Sedan sin kandidatexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2011, har han framträtt som solist och kammarmusiker runtom i Europa och Nordamerika. 2016 tog han examen från Edsbergs Slott, där han studerade för Prof. Mats Widlund, med en fullsatt diplomkonsert i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus. Daniel har blivit tilldelad flera priser och stipendier. För närvarande håller Daniel på att studera in sitt nästa stora projekt som är ett soloprogram innehållandes Chopins fyra ballader samt ballader av Beach, Barber, Saariaho och Liszt.

Datum & tid

29 oktober 2020 18:00

Längd
Cirka 1 timme
Biljettpris

Ordinarie: 120 kr (inklusive serviceavgift)

Studerande: 95 kr (inklusive serviceavgift)

Musikens Hus Vänner: 95 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Henrik Naimark Meyers, violin, Daniel Hormazábal, piano

Information