Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 13 oktober 2019
18:30
Universitetsaulan, Uppsala Universitet

Kristin Amparo, Allmänna Sången & Canorus m.fl.

Hundra sångare, musiker och dansare medverkar när gitarren möter Uppsalas körtradition i en magnifik final av årets Uppsala Internationella Gitarrfestival i Universitetsaulan.

Abrazo – tangomässa Allmänna Sången, Kristin Amparo, Anders Emtell m.fl.

Vi får också uppleva den italienske tonsättaren Mario Castelnuovo–Tedescos Romancero Gitanon – Romska romanser – för kör och gitarr. Texterna är hämtade ur Federico Garcia Lorcas diktsamling Poema del cante jondo.

Som solist ser vi Kristin Amparo som med sitt artisteri, sin glädje och passion är en av Sveriges mest färgstarka sångerskor. Medverkar gör även Ensemble Yamandu med internationella toppmusiker: Eva Lindal violin, Anna Lindal violin, Mikael Augustsson bandoneon, Juan Mendoza Kontrabas, Dos Mas Uno med Marcelo Dellamea gitarr, Hugo Dellamea gitarr, och Ariel Sánchez slagverk.

En danstolkning av tangomässan ”Abrazo” görs av Buenos Aires finaste tangopar, Andrea Kuna och Emmanuel Riquelme.

Yamandú Pontvik är kompositör, körledare och barytonsångare, född och uppväxt i Uruguay bosatt i Sverige sedan 1986. Yamandú har myntat begreppet ”kulturkram” som en mental moteld mot det mer destruktiva ordet ”kulturkrock”. Yamandú har under åren skrivit flera verk för kör, bland annat Mångfaldsmässan. Han har under många år arbetat med den latinamerikanska vokalmusiken och uppträder som solist i bland annat Misa Criolla och Navidad Nuestra. År 2010 tilldelades Yamandú Kjell Lönnås körledarstipendium och 2018 ST:s och SCA:s kulturstipendium.

Mario Castelnuovo–Tedesco (1895–1968), italiensk tonsättare och pianist, som flydde undan fascismen till USA. Han tillhörde den moderata modernismen, skrev beställningsverk för Jascha Heifetz och Andrés Segovia och komponerade musiken i många kända filmer.

Federico García Lorca (1898-1936) spansk poet och dramatiker. Han var hängiven anhängare till den spanska republiken och mördades av Francoregimen i början av inbördeskriget.

Medverkande
Kristin Amparo fick sitt genombrott med toppliste-hiten “Din soldat” som hon skrev och framförde tillsammans med artisten Albin. Hon är också den omisskänliga rösten bakom dansmusikhiten “Dance your tears away” av John De Sohn. Kristin Amparo har arbetat med stora delar av den svenska musikeliten: Nina Persson, Oskar Linnros, Daniel Adams-Ray, Looptroop Rockers, Janne Schaffer och Jon Henrik Fjällgren, för att nämna några.

Anders Emtell från Uppsala har mastersexamen i klassisk gitarr från Kungliga Musikhögskolan. I hans repertoar ingår solostycken och kammarmusik. Han har framträtt som solist med stråkorkestrar och körer. Anders Emtell har en tjänst som kyrkomusiker i Vaksala församling.

Allmänna Sången är Skandinaviens äldsta akademiska kör, grundad 1830. Med hemvist i Uppsala är den en av Sveriges mest ansedda blandade körer. Kören sjunger under ledning av dirigent Maria Goundorina.

Canorus är en blandad kör i Uppsala med en repertoar som varierar mycket – från stora klassiska verk till traditionell svensk körlyrik, folkmusik och jazz. Kören sjunger under ledning av sin dirigent Katarina Reineck.

Karin Ingebäck är sopran och har framträtt i ett flertal roller på bl.a. Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, NorrlandsOperan och Wermland Opera. På konsertscenen har hon sjungit med bl.a. Franska Nationalorkestern i Paris, och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Håkan Ekenäs är utbildad som Advanced Opera Singer vid Royal College Of Music i London och Benjamin Britten International Opera School. Han har sjungit i roller på Grand Theatre i Leeds och Britten Theatre i London.

Martin Åsander är tenor och sjunger i många sammanhang både som korist och solist. Han är också verksam som kyrkomusiker, dirigent, trumpetare, tonsättare och arrangör av musik i olika genrer.

Tack till våra samarbetspartners
Vi vill särskilt tacka våra samarbetspartners Svenska Kyrkan och Uppsala Universitet i projektet Abrazo. Vi vill också tacka alla medverkande musiker, körer, dansare och den fina teknikpersonalen i Universitetsaulan.

Datum & tid

13 oktober 2019 18:30

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 420 kr inkl. serviceavgift
Ungdom: 340 kr inkl. serviceavgift
Konserten är en del av Uppsala Internationella Gitarrfestival som äger rum 9-13 oktober 2019 på Uppsala Konsert & Kongress. För att köpa festival- och endagspass för samtliga konserter och evenemangspunkter, besök uppsalagitarrfestival.se.

 

 

Övrigt
Observera att konserten äger rum i Universitetsaulan, Uppsala.
Arrangör
Uppsala Internationella Gitarrfestival
Medverkande
Kristin Amparo, Eva Lindal, Anna Lindal, Mikael Augustsson, Juan Mendoza, Marcelo Dellamea, Hugo Dellamea, Ariel Sánchez, Andrea Kuna, Emmanuel Riquelme, Yamandú Pontvik, Anders Emtell, Karin Ingebäck, Håkan Ekenäs, Martin Åsander

Information