Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 10 mars 2024
15:00
UKK - Stora salen
  • Humor

Monstrets tid

Succéföreställningen kommer till Uppsala! Monster finns överallt. Bakom fasaderna och i mörkret. Bland världens ledare och små dagisbarn. Mörkret sänker sig i salongen. Aldrig tidigare har så många monster samlats under samma tak.

Monstrets tid är en nyskriven humorföreställning av och med Olof Wretling, Mattias Fransson och Sven Björklund från Klungan och Mammas nya kille, i regi av Ada Berger.

Ett monster, korkat och lurvigt stapplar det fram och gurglar obegripligt, utan mål eller mening. Är det Satan själv som vill förgöra och döda allt vackert som någonsin funnits i mänskligheten?

En helt ny humorshow

I en samtid präglad av hot och ovisshet tycks monstren lura överallt. Här möter vi en välmenande pannkaks-stekande farfar som råkar skalpera sig själv med kökshandduken. Sen har vi ansiktsmålningen som spårar ur och blir till ett monster när allt hen ville var att se ut som en liten, vacker fjäril. Och så han som får besök av en jättelik monster-arm som kommer in genom sovrumsfönstret och smackar ut hela väggen, klipper sönder sängen, lyfter ut badrummet och plattar till maken så han fastnar i monsterhanden. Sen har vi såklart också alla våra andra monster.

Alla monsterfrågor flätas samman i en vild ström av associationer, berättelser och karaktärer. Sakta men säkert bänds alla begrepp upp, rädslor, skräck och skratt blir ett, och plötsligt är vi där, i monstrets tid. Eller var vi där redan innan?

Recensionscitat:

”Klungan är och förblir de i särklass bästa […] Och det är alldeles, alldeles underbart.”SvD

”Sällan jag haft så roligt på teatern […] Geniala iakttagelser av vår samtid.”Aftonbladet

”… mästerligt […] Monstrets tid är storartad, svidande humor på avgrundens rand.”DN

”Det är så roligt att jag får en klump i magen av gapflabbet som jag inte kan släppa lös i salongen. Så här kul har jag inte haft på en teater på år och dag.”Eskilstunakuriren

”Det är väldigt roligt”Expressen

Från Mammas Nya Kille och Klungan

Monstrets tid är en monstruös nyskriven humorföreställning som rör sig fritt kring alla våra monster. Från det barnsligaste Pixibok- monstret till det mörkaste monstret som bär på människans rena ondska. Den skrivs och framförs av Olof Wretling, Sven Björklund och Mattias Fransson som alla är en del av humorgruppen Klungan och radioprogrammet Mammas Nya Kille. Det är deras första samarbete med regissören Ada Berger.

Om upphovspersonerna

Olof Wretling, Mattias Fransson och Sven Björklund är medlemmar i humorgruppen Klungan som startade hösten 2003 och som har satt upp humorföreställningar som Det är vi som är hemgiften (2008), Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter (2011) och På rätt sida om okej (2014). Flera av föreställningarna har visats i SVT. Gruppen har även gjort SVT-serien Ingen bor i skogen (2010). Wretling, Björklund och Fransson medverkar också i Mammas Nya Kille som har sänts i Sveriges Radio P3 och P4. Programmet utsågs till bästa humorprogrammet i P3 genom tiderna och har två gånger nominerats till Stora radiopriset. Radioprogrammet har turnerat med två scenföreställningar Mammas nya Kille – Ett kunskapslyft och Mammas nya kille firar jul på måfå.

Ada Berger var konstnärlig ledare för Unga Dramaten 2016–2022, och hon dramatiserade och regisserade succéföreställningarna Liv Strömquist tänker på dig! (2014) och Liv Strömquist tänker på sig själv (2020) på Dramaten. Tillsammans med Liv Strömquist tilldelades hon Lena Nyman-priset 2017. På Sveriges Radio P3 har hon arbetat med programmen Hej domstol! och Morgonpasset. Hon var konstnärlig ledare på nystartade Unga Teatern på Malmös stadsteater 2013–2016.

Föreställningen produceras av Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Olof Wretling, Sven Björklund och Mattias Fransson.

Datum & tid

10 mars 2024 15:00

Längd
Cirka 1 timme och 20 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 495 kr (inklusive serviceavgift)
Begränsad sikt/komfort: 395 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Föreställningen produceras av Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Olof Wretling, Sven Björklund och Mattias Fransson.
Presenteras av
Kulturhuset Stadsteatern
Medverkande
Sven Björklund, Mattias Fransson, Olof Wretling

Information