Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 21 oktober 2023
15:00
UKK - Hela huset
 • Musik
 • Otherworldly

Otherworldly Festival 2023

Vi är stolta att presentera kvällens otroliga line-up: William Basinski, Alessandro Cortini, Giant Swan, Tim Hecker med Vincent de Belleval och Maria W Horn med Adèle Tornberg.

(Konserten med BADA är inställd av personliga skäl.)

Information in English

En helkväll med experimentell musik från några av världens mest intressanta artister och musiker inom ambient, drone, noise och ljudkonst. Curators: Christian Hutchinson Berg och Peder Bjurman.

Spelschema lördag 21/10

 • 15.00 UKK öppnar. DJ: Mats Almegård från Elektroniskt i P2 (Sal D)
 • 17.00 Maria W Horn with Adèle Tornberg (Sal B)
 • 18.30 Tim Hecker with Vincent de Belleval (Stora salen)
 • 20.00 William Basinski (Sal B)
 • 21.30 Alessandro Cortini (Stora salen)
 • 22.00 DJ: Erik Danielsson från Watain (Sal D)
 • 22.30 Giant Swan (Sal D)
 • 23.30 DJ: Erik Danielsson från Watain (Sal D)
 • 01.00 Curfew

Konsten på UKK

 • 15.00–01.00 A Way in Untilled av Pierre Huyghe (Sal C)
 • 18.00–23.00 All Eyes av Peder Bjurman & Johannes Ferm Winkler (projektion på UKK:s och Uppsala slotts fasader)
 • Hela dagen Slow Walker av Peder Bjurman (AR-installation för smartphone, Vaksala torg)

Praktisk information

 • Åldersgräns: 18 år
 • Bar och restaurang har öppet hela dagen och kvällen.

Till hela festivalprogrammet med konst, installationer och andra aktiviteter.

Medverkande artister


William Basinski (USA)

William Basinski är ambientscenens otvivelaktiga rockstjärna. En legendar och kultfigur med mer än 40 år bakom sig inom experimentell musik och ljudkonst med New York som bas, och som genom åren har lyckats nå ut till en bredare publik. Han är klassiskt skolad klarinettist, saxofonist och kompositör, men i hjärtat alltigenom avantgarde. Tidigt fann Basinski inspiration hos stora minimalister som Eno, Reich och Glass. Snart började han, i deras anda, att experimentera med rullbandspelare och bandloopar. Mixat med korta melodiska brottstycken och fragment av uppsnappat radiobrus som bryts mot varandra i vågor av rundgång och förskjutning, blev detta grunden för hans kompromisslösa musikaliska vision, i gränslandet mellan ambient och musique concrète. De lika sparsmakade som geniala ljudkonstverken skapar en subtil känsla av melankoli hos publik och lyssnare. Med ryggradsrysande vackra harmonier och djupt meditativa landskap helt formade för ett intensivt djuplyssnande, bortom tid och rum.

Basinski har en lång rad projekt och skivsläpp bakom sig. Mest uppmärksammat är The Disintegration Loops (2002–2003), ett monumentalverk i fyra delar som kom till i ett försök att digitalisera gamla inspelningsexperiment från 1980-talet. Resultatet blev en serie omskakande och poetiskt fullkomliga utgåvor som räknas bland de bästa ambientskivorna någonsin.

Under 2023 spelar William Basinski i både USA och Europa med nya turnén The Last Symphony. Enda Sverigespelningen blir i Uppsala i samband med Otherworldly.

Lyssna på William Basinski

Alessandro Cortini (ITA)

Den italienske multiinstrumentalisten, producenten, kompositören och instrumentmakaren Alessandro Cortini är en förgrundsgestalt inom samtida elektronisk musik. Mest känd är han som långvarig medlem i Nine Inch Nails, men vid sidan om industrirocken är han också produktiv i eget namn med flera tunga släpp på bolag som Mute och Important Records och samarbeten med andra storheter som Lawrence English och Merzbow.

Cortini kom till USA från Italien för att bli gitarrist, men det är bakom synthar och keyboards han gjort sig ett namn och skapar sin musik. Det är stämningsfullt, fängslande, mäktigt och noggrant utmejslat med teknisk perfektion.

I samarbete med synthbyggarna på Make Noise skapade han för några år sedan sin egen halv-modulära synth Strega (det italienska ordet för häxa). Med Strega skrev och spelade han sedan in sitt senaste album Scuro Chiaro (Mute, 2021), som Pitchfork beskriver som: “pitched somewhere between purgatory and the planetarium […] consistently managing to thrill and surprise”. Och även på scen är hans musik lika hotfull som hoppfull.

Lyssna på Alessandro Cortini

Giant Swan (UK)

Bristolduon Robin Stewart och Harry Wright i Giant Swan har mejslat fram en helt egen form av techno, som kan liknas vid en vild och ohälsosam kärleksaffär mellan aggressivt energisk dansmusik och elektronisk noise. En live-session med Giant Swan är en lika fängslande som psykedelisk upplevelse. Vid ett bord täckt av maskiner, syntar, kablar och pedaler växer en detaljrik musik fram när duon, med lika delar telepatiskt samspel och frenetisk improvisation, vrider fram hypnotiska basgångar, industriella beats och fragmentariska slingor från förvrängda röster och instrument. Ingen spelning är den andra lik, lika snabbt som låtar byggs upp kan de slitas sönder och ta ny form i Giant Swans skruvade ljudvärld.

“Where so many techno artists – and musicians in general for that matter – have searched for full-length validation via lofty concepts and ever darker aesthetics, Giant Swan seem free of pretension. They’re two punk kids who cracked the rave code by accident, and they’re having a fine time.” – The Wire

Lyssna på Giant Swan

Tim Hecker (CAN) med Vincent de Belleval (CAN/SE)

Kanadensaren Tim Hecker har med sin fingertoppskänsla för experimentellt ljudskapande gjort sig känd som ett av de ledande namnen inom den samtida drone- och ambientscenen – både i eget namn och i samarbete med filmare, koreografer och andra ljudkonstnärer. Hans musik har beskrivits som ”structured ambient”, ”tectonic color plates” (färgrika kontinentalplattor) och ”cathedral electronic music”. I sina ljudverk utforskar han skärningspunkten mellan brus, dissonans och melodi. Resultatet blir en omslutande både fysisk och känslosam lyssningsupplevelse, på samma gång ödesdiger och tröstande.

Sedan 2001 har han givit ut album på etiketter som 4AD och Kranky, däribland banbrytande och kritikerrosade Ravedeath, 1972 (2011) inspelat av Ben Frost i en kyrka i Reykjavík, med kyrkorgeln i centrum. Varje ny skiva visar en ny horisont i Heckers ljudvärld. På Konoyo (2018) och Anoyo (2019) djupdyker han klassisk japansk musik med en gagaku-ensemble. Senaste albumet No Highs som kom i våras beskriver han själv som en ”varning för den falskt positiva företagsambient” som fyller det offentliga rummet. Hans förmåga att ständigt utvecklas och aldrig böja sig för rådande trender och strömningar gör honom till en artist och konstnär som förtjänar vår oavbrutna uppmärksamhet.

Vid konserten på Otherworldly samarbetar Hecker med den den svensk-kanadensiske konstnären Vincent de Belleval, som har skapat en ljusinstallation till turnéprojektet.

Lyssna på Tim Hecker

Maria W Horn & Adèle Tornberg (SE)

Den Härnösandsbördiga kompositören Maria W Horn är baserad och verksam i Stockholm sedan 2011. Hennes konstnärliga arbete gränsar till det vetenskapliga, och är koncentrerat kring ambitiösa försök att manipulera tid och rum med extrema ljudvolymer som verktyg. Hon jobbar både digitalt och analogt, såväl som med akustiska instrument och audiovisuella effekter. Hon använder synthar, elektronik, körer, kyrkorgel, stråkar och andra kammarmusikaliska element i en gränslös blandning. Med generativa och algoritmiska processer strävar hon efter att styra musiken och ljudens klangfärg, stämning och textur. På så vis undersöker hon olika aspekter av mänsklig perception, hur ljuden och det visuella kan påverka oss i olika tillstånd. Det vetenskapliga och utforskande anslaget till trots så uppstår en djupt känslosam musik som letar sig in i alla vrår.

Maria W Horn är en av hjärnorna bakom skivbolaget XKatedral, som bland annat har givit ut det uppmärksammade samarbetet Funeral Folk (2022) med folkmusikstjärnan Sara Parkman.

Senast Maria W Horn spelade i Uppsala var som support till Kite vid en slutsåld konsert här på UKK hösten 2022. Vid Otherworldly samarbetar hon med konstnären Adèle Tornberg, som skapar ett visuellt koncept till konserten.

Lyssna på Maria W Horn

INSTÄLLT: BADA (SE) 

Vi måste tyvärr meddela att BADA ställer in sin konsert under årets Otherworldly av personliga skäl. Vi hoppas kunna presentera dem på festivalen i Uppsala nästa år.

Vid frågor kontakta UKK:s biljettkassa på 018-727 90 00 eller biljettkassa@ukk.se.

Datum & tid

21 oktober 2023 15:00

Längd
Cirka 10 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 595 kr
Student/ungdom: 450 kr
MHV: 450 kr

Övrigt
Del av festivalen Otherworldly 2023. Åldersgräns: 18 år. Hög volym och blinkande ljus.
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Uppsala konstmuseum
Medverkande
William Basinski, Alessandro Cortini, Giant Swan, Tim Hecker with Vincent de Belleval, Maria W Horn with Adèle Tornberg

Information