Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 21 september 2024
19:00
UKK - Stora salen
  • Musik

Sånger från hjärtat med Ringmasters & Åkervinda

Upplev ett stjärnmöte med två av Sveriges mest spännande sånggrupper som sjunger tillsammans för första gången. En unik och underhållande kväll fylld av hjärtliga harmonier och välklingande varm vokalmusik!

Ringmasters och Åkervinda är två av Sveriges mest framstående och prisade sångensembler. På årets Uppsala körfest sjunger de tillsammans för första gången i en konsert där energifylld barbershop möter nordiska folkmusikklanger. Upplev när några av landets bästa sångare öppnar sina hjärtan och delar med sig av sina erfarenheter, röster och sånger – både till varandra på scenen och till dig som sitter i publiken!

Ringmasters är en svensk barbershop-kvartett som har vunnit flera internationella utmärkelser och erkännanden för sin välklingande harmoni och musikaliska talang. Deras repertoar sträcker sig från klassiska barbershoplåtar och svensk körlyrik till modern ensemblemusik, och de är kända för sina energifyllda och underhållande framträdanden.

Medlemmarna i Ringmasters har alla en gedigen musikalisk bakgrund och har studerat vid några av Sveriges främsta musikskolor och institutioner. Genom åren har de utvecklat en stark samhörighet och en imponerande scennärvaro som har gjort dem till en av de mest uppskattade barbershopgrupperna både nationellt och internationellt. Gruppen har turnerat över hela världen och uppträtt på prestigefyllda evenemang och festivaler. De är också kända för sina inspelningar, sina fyra utgivna album och musikvideor som har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och streamingplattformar.

Rasmus Krigström – lead
Jakob Stenberg – tenor
Emanuel Roll – baryton
Didier Linder – bas

Åkervinda inspirerar och berör publik världen över med sin gripande sångkonst, sitt unika sound och sina varma scenframträdanden. 2014 släppte kvartetten albumdebuten Kära mor och 2018 kom uppföljaren Förgänglighet, som nominerades till en svensk Grammis 2019 i kategorin ”Årets folkmusik”. I november 2023 släppte gruppen sitt tredje album Så skall hat och avund smältas, inspelat av tidigare The Real Group-medlemmen Morten Vinther Sørensen. På den nya skivan visar sig Åkervinda när de är som bäst. Arrangemangen är knivskarpa, rösterna är kraftfulla och den polyfona sången är hårresande. Albumet spänner från allvarsam sorg till glädje och humor med lätta, dansanta passager.

Gruppens fyra sångerskor har sina rötter i jazzen, men de har också en varm plats i sina hjärtan för den nordiska folkmusiken, med lika delar sårbarhet och kvinnlig urkraft. Inspiration hämtas även från bulgariska kvinnokörer och blandas livfullt med improvisation och jazzharmonik. I Åkervinda står berättandet i centrum med ett särskilt fokus på berättelser om kvinnors liv; alla de historier som inte kom med i historieböckerna, men som har förts vidare i ord och musik från mun till mun genom århundraden.

Sedan starten 2013 har Åkervinda uppträtt på en rad olika scener och festivaler, som Allsång på Skansen. De har också vunnit priser för sitt musicerande och sina arrangemang, där särskilt blandningen av tradition och modernitet och gruppens sångtekniska precision lyfts fram. De har samarbetat med bland andra Malmö Symfoniorkester, brittiska The Swingles, kanadensiska folkmusikern Jaron Freeman-Fox och de svenska grupperna Nordic, Solala och Spöket i Köket. Deras sångarrangemang sjungs också av körer och vokalgrupper världen över.

Iris Bergcrantz
Linda Bergström
Lise Kroner
Agnes Åhlund

Åldersgräns: 13 år

Datum & tid

21 september 2024 19:00

Längd
Cirka 2 timmar och 30 minuter inkl. paus
Biljettpris

Ordinarie: 395 kr
Student/ungdom: 295 kr
MHV: 295 kr

Övrigt
Åldersgräns: 13 år
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner
Medverkande
Ringmasters, Åkervinda

Information