Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 25 januari 2018
19:30
UKK - Sal B - Sittande onumrerat

Roll The Dice + Klara Lewis

Två av Sveriges mest filmiska elektroniska akter delar en konsertkväll.

Duon Roll The Dice består av stockholmarna Peder Mannerfelt och Malcolm Pardon, som tack vare ett delat studioutrymme fann varandra och en gemensam passion för synthesizers, filmiska stämningar och experimentell elektronika. Sedan 2009 har de producerat fyra hyllade album, som kännetecknas av rytmiska pulser och en organiskt växande väv av melodier, inramade av klaustrofobiska rytmer och bräckliga pianoklanger som stöts mot dov elektronik.

Samarbetet innehåller lika delar av de båda medlemmarnas egna musikaliska expertiser: Pardons kompositioner för film och TV, och Mannerfelts kraftfulla elektroniska utfärder både under eget namn och som del i Karin Dreijers (The Knife) sidoprojekt Fever Ray.

Tydliga teman och narrativ, både när det gäller ljudbild och albuminramning, är en nyckelingrediens i Roll The Dice närmast episka berättande, som för tankarna till Tangerine Dreams mest visionära stunder. Det senaste albumet ”Born To Ruin” (2017) är inget undantag, men tar avstamp i en avskalad och närmast brutalistisk ljudbild som bryter av kraftigt mot de svepande hägringar i widescreen som vi vant oss vid. Detta senaste verk är snarare en grynig noirfilm, där spruckna saxofoner och maniska pianorepetitioner från scenen i en obekvämt trång och rökig jazzkällare målar bilden av en fragmenterad värld tyngd av ekonomisk och politisk instabilitet. Men i detta nakna skruvstäd, byggt av en kallhamrad funk inspirerad av såväl Charles Mingus, The Birthday Party, Surgeon och The Cramps, hittar vi också ögonblick av hopp och ljusning.

Uppsalabördiga Klara Lewis har tagit den internationella elektronikascenen med storm sedan debutskivan ”Ett” släpptes på det österrikiska och av finsmakare och kritiker vördade skivbolaget Editions Mego 2014. Med hjälp av manipulerade fältinspelningar, upphittade ljud och elektroniska texturer skulpterar hon suggestiva mönster som innesluter lyssnaren i ett hypnotiskt tillstånd mittemellan det organiska och det digitala.

Lewis har framträtt på världsledande elektroniska festivaler som Sónar, Mutek, CTM Festival såväl som på mytomspunna klubbar som Berghain och Café OTO. I Sverige har vi bland annat hört henne på Volt, Art’s Birthday Party, Intonal och Norbergfestivalen. För närvarande studerar hon till en examen i audiovisuell produktion, och arbetar parallellt med samarbeten med franske Rainier Lericolai och brittiske Simon Fisher Turner. Utöver sina hittills två album på Editions Mego har hon även hunnit släppa en EP på Peder Mannerfelts eget skivbolag. Vi kan inte tänka oss någon bättre lämpad att på hemmaplan i Uppsala sätta tonen för kvällen!

Datum & tid

25 januari 2018 19:30

Längd
Cirka 2 timmar och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 220 kr
Student: 165 kr

Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Musikens Hus Vänner
Medverkande
Roll The Dice, Klara Lewis

Information