Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 15 mars 2020
16:00
UKK - Sal B | Musik i Uppland

INSTÄLLT: Skapelse – Uppsala Kammarsolister

Program av Joseph Haydn, Mats Larsson Gothe, Ludwig van Beethoven och Antonín Dvořák

KONSERTEN ÄR INSTÄLLD P.G.A. SJUKDOM

Program
Joseph Haydn: ur Jesu sju sista ord på korset
Mats Larsson Gothe: In modo Lidico
Ludwig van Beethoven: ur Stråkkvartett nr 15 ”Heiliger dankgesang”
Antonín Dvořák: Stråkkvintett i a-moll, op 1

I Uppsala Kammarsolisters satsning med nyskrivna musikaliska kommentarer på Beethovens stråkkvartetter, säsongen 2017/2018, fick Mats Larsson Gothe i uppdrag att kommentera Beethovens stråkkvartett nr 15. En kvartett som Mats kommenterade så här: ”Något vackrare och samtidigt så egensinnigt hade jag aldrig hört. Det var som om Beethoven knöt ihop både dåtid och framtid i sitt kyrkotonala, lydiska, tonspråk.”

Antonin Dvořak fick aldrig höra sin egen skapelse, Stråkkvintetten med opus nr 1. Det var ett ungdomsverk från 1861 men uruppfördes först 1921. Kvintetten op 1 kom ändå att bidra till hans kommande karriär. Joseph Haydn tyckte inte att det var en lätt uppgift när han fick, en beställning av katedralen i Cadiz på 1780-talet. Han skulle skapa musik med de ord ur de fyra evangelierna som Jesu ska ha yttrat före sin död på korset på Golgata. Men det musikaliska skapandet gjorde succé, det blev ett tidlöst och innerligt musikstycke.

Uppsala Kammarsolister består av Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola, Per Nyström, cello och Nils-Erik Sparf, violin. Repertoaren sträcker sig från barock till nutida musik och ensemblen hyllas ofta, inte minst internationellt, för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Varje spelår utarbetar de omsorgsfullt en kammarmusikserie, ofta tillsammans med välkända gäster. En serie som Uppsalapubliken uppskattar och gärna återvänder till, år efter år. Serien dubbleras också på Konstakademien i Stockholm. Uppsala Kammarsolister är en av Musik i Upplands tre ensembler.

Alla fem musikerna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion.

Denna konsert är nr 5 av 6 i Musik i Upplands Kammarmusikserie.

Datum & tid

15 mars 2020 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 215 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister

Information