Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 1 september 2022
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

UKO – Beethovens femma

Uppsala Kammarorkester startar säsongen med Ödessymfonin och en livfull pianokonsert! Chefdirigent Rebecca Miller och pianosolist Alexandra Dariescu.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Rebecca Miller
Solist: Alexandra Dariescu, piano

Program
Max Reger (1873-1916): Beethoven-variationer op. 86
Clara Schumann (1819-1896): Pianokonsert
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Symfoni nr 5

Ödessymfoni och en livfull pianokonsert! Det är ett storslaget öppnande av säsongen 2022-2023. Uppsala Kammarorkester och chefdirigent Rebecca Miller bjuder oss på ett musikaliskt mästerverk och en livfull och briljant pianokonsert.
Redan i kvällens inledande verk får vi en imponerande fuga och eleganta variationer, Max Regers ”Variationer och fuga över ett tema av Beethoven” från 1904. Det är åtta variationer plus en fuga över ett tema som Reger har hämtat från Beethovens Bagatell för piano, opus 119.
En av 1800-talets mest framstående konsertpianister var Clara Schumann. Hon var bara 17 år när hon själv framförde sin pianokonsert vid uruppförandet 1835. Det är livfull och virtuos pianokonsert där pianostämman får sin självklara soloroll.
Den här premiäraftonen avslutas med en favorit som nog är det mest kända verket inom den klassiska repertoaren världen över – Beethovens femte symfoni! Eller som den också kallas ”Ödessymfonin”, med det så välkända temat med de fyra tonerna som beskrivits som ”Ödet som knackar på Beethovens dörr”. Symfonin uruppfördes 1808 och fick snart ett gott rykte som håller än idag.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program

Denna konsert är nr 1 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

1 september 2022 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Rebecca Miller, Solist: Alexandra Dariescu, piano

Information