Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 23 mars 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
 • Musik

UKO – Mozarts Requiem

Uppsala Kammarorkester tillsammans med Uppsala Akademiska Kammarkör och solister under ledning av Stefan Parkman, framför ett av tidernas mest praktfulla verk.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester & Uppsala Akademiska Kammarkör
Dirigent: Stefan Parkman

Solister i Mozarts Requiem:

 • Alexandra Büchel, sopran
 • Katija Dragojevic, alt
 • Tobias Westman, tenor
 • John Erik Eleby, bas

Solister i Auerbachs stycke:

 • Øyvor Volle, violin
 • Ylvali Zilliacus, viola
 • Niklas Brommare, vibrafon

Program

 • Lera Auerbach: Sogno di Stabat Mater (efter Pergolesi)
 • Giovanni Battista Pergolesi: Valda delar ur Stabat Mater
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem

Mozarts mest kända och beundrade verk är hans Requeim. Omständigheterna runt verkets tillkomst och Mozarts tidiga död gav upphov till en stor mytbildning kring dödsmässan.

Till minne av greve von Walseggs hustru
Beställningen om ett requiem kom från greve von Walsegg till minne av hans avlidna hustru, det blev en beställning på en dödsmässa som Mozart arbetade med under sin sista tid i livet, i praktiken blev den hans egen dödsmässa. Det är en stark musikupplevelse med musik som uttrycker Guds vrede och förtvivlan men också hopp och ljus.

Auerbach och Pergolesi
Kvällen inleds med delar ur Stabat Mater, Giovanni Battista Pergolesis mest hyllade heliga verk. Skrivet under de sista veckorna i Pergolesis liv 1736.

Sogno di Stabat Mater är en förkortad version av “Dialogerna med Stabat Mater” som Lera Auerbach skrev 2005.

“Målet var att transkribera utvalda satser från Pergolesis berömda mästerverk till en concerto grosso för violin, viola och kammarorkester samtidigt som den förblir sanningsenlig till andan i originalverket och därmed transkribera ett heligt vokalverk till ett abstrakt instrumentellt verk. Å andra sidan hoppades jag kunna skapa en ram, en dialog, en syn från vår egen tid på samma ämne. Jag baserade denna dialog, inte så mycket på skillnaderna i kulturell och harmonisk estetik mellan 1700- och 2000-talen, utan snarare på deras likheter, vilket var mycket mer utmanande.“ – Lera Auerbach

Uppsala Akademiska Kammarkör
Uppsala Kammarorkester samarbetar med en av Sveriges främsta körer Uppsala Akademiska Kammarkör och dess ledare Stefan Parkman. Uppsala Akademiska Kammarkör är en blandad kör med ett 40-tal medlemmar. Kören har en bred repertoar som omfattar såväl tidig musik som nyskriven.

Stefan Parkman
Sedan 1983 leds kören av Stefan Parkman, tidigare professor i kördirigering och Director cantorum vid Uppsala universitet. Han har också haft chefdirigentrollen hos Danska Radions kör och Radiokören i Stockholm och sedan 2014 hos WDR Rundfunkchor Köln.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Denna konsert är nr 8 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

23 mars 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 395 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 345 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 195 kr (inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester & Uppsala Akademiska Kammarkör, Dirigent: Stefan Parkman, Solister i Mozarts Requiem: Alexandra Büchel, sopran, Katija Dragojevic, alt, Tobias Westman, tenor, John Erik Eleby, bas, Solister i Aurebachs stycke: Øyvor Volle, violin, Ylvali Zilliacus, viola, Niklas Brommare, vibrafon

Information