Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 23 mars 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

UKO – Mozarts Requiem

Uppsala Kammarorkester tillsammans med Uppsala Akademiska Kammarkör under ledning av Stefan Parkman, framför ett av tidernas mest praktfulla verk.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester & Uppsala Akademiska Kammarkör
Dirigent: Stefan Parkman
Solister meddelas senare

Program
Uppsala Kammarorkester & Uppsala Akademiska Kammarkör
Dirigent: Stefan Parkman
Solister samt ytterligare verk meddelas senare

Mozarts mest kända och beundrade verk är hans Requeim. Omständigheterna runt verkets tillkomst och Mozarts tidiga död gav upphov till en stor mytbildning kring dödsmässan. Beställningen om ett requiem kom från greve von Walsegg till minne av hans avlidna hustru, det blev en beställning på en dödsmässa som Mozart arbetade med under sin sista tid i livet, i praktiken blev den hans egen dödsmässa. Det är en stark musikupplevelse med musik som uttrycker Guds vrede och förtvivlan men också hopp och ljus.

Uppsala Kammarorkester samarbetar med en av Sveriges främsta körer Uppsala Akademiska Kammarkör och dess ledare Stefan Parkman. Uppsala Akademiska Kammarkör är en blandad kör med ett 40-tal medlemmar. Kören har en bred repertoar som omfattar såväl tidig musik som nyskriven. Sedan 1983 leds kören av Stefan Parkman, tidigare professor i kördirigering och Director cantorum vid Uppsala universitet. Han har också haft chefdirigentrollen hos Danska Radions kör och Radiokören i Stockholm och sedan 2014 hos WDR Rundfunkchor Köln.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Denna konsert är nr 8 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

23 mars 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 395 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 345 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 195 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester & Uppsala Akademiska Kammarkör, Dirigent: Stefan Parkman

Information