Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 17 november 2022
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Strålande cellokonsert

En av Nordens just nu främsta musiker, cellisten Amalie Stalheim framför den underbara, eleganta och romantiska cellokonserten av Camille Saint-Saëns från 1872. Av flera ansedd som den största av alla cellokonserter.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Rebecca Miller
Solist: Amalie Stalheim, cello

Program
Dorothy Howell (1898-1982): Divertissements
Camille Saint-Saëns (1835-1921): Cellokonsert nr 1 i a-moll op. 33
Charles Villiers Stanford (1852-1924): Symfoni nr 1

En av Nordens just nu främsta musiker, cellisten Amalie Stalheim framför den underbara, eleganta och romantiska cellokonserten av Camille Saint-Saëns från 1872. Av flera ansedd som den största av alla cellokonserter.

Förutom denna fantastiska cellokonsert så presenteras brittisk och irländsk musik av Uppsala Kammarorkesters chefdirigent Rebecca Miller. Den brittiska tonsättaren Dorothy Howell blev känd för publiken med den symfoniska dikten Lamia som framfördes vid The Proms 1919. Fler framgångar följde och hon fortsatte att komponera, men blev så småningom en lite bortglömd tonsättare. Rebecca Miller har vid flera tillfällen framfört hennes verk och ikväll hör vi Howells Divertissements. Verket skulle ha uruppförts 1940 men på grund av flyganfall i London flyttades uruppförandet fram till 1950.

Konsertkvällen avslutas med en av Irlands mest omtyckta tonsättare, Charles Villiers Stanford. Han skrev sju symfonier och den första, som vi hör denna kväll, kom till 1876. Här kan man ana att han har hämtat inspiration från både Brahms och Schumann.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är nr 4 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

17 november 2022 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Rebecca Miller, Solist: Amalie Stalheim, cello

Information