Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 16 november 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Löf spelar Haydn

Pianisten Terés Löf och Uppsala Kammarorkester spelar mästerverk av Haydn. Även musik av Bacewicz och Mozart.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Ewa Strusińska
Solist: Terés Löf, piano

Program
Grażyna Bacewicz: Divertimento för stråkar
Henryk Górecki: Pianokonsert op. 40
Joseph Haydn: Pianokonsert nr 11 i D-dur
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 40 i g-moll

Den polska dirigenten Ewa Strusińska presenterar två av sitt hemlands främsta tonsättare Bacewicz och Górecki. Ewa Strusińska gjorde sin svenska debut just med Uppsala Kammarorkester 2011, nu inkluderar hennes internationella dirigentkarriär många internationella orkestrar. Konsertkvällen börjar med Bacewiczs Divertimento, vilket titeln antyder ”underhållningsmusik” glad, eftertänksam och färgstark musik från 1965. Górecki har skrivit en kort men imponerande pianokonsert som kom till 1980 och som har två snabba satser.

Som pianosolist hör vi den skickliga svenska pianisten Terés Löf som är verksam som solist både i orkester- och kammarmusiksammanhang. Hon kommer även att framföra Haydns sista och elfte pianokonsert tillsammans med Uppsala Kammarorkester. Haydns elfte pianokonsert är ett mästerverk från 1780, hos många, både pianister och publik, en favorit. Livfull, melankolisk och den sista satsen rondo, benämns som ”den ungerska” har bidragit till att det är ett av Haydns mest älskade verk.

Som avslutning spelas en elegant och fulländad Mozartsymfoni. Under en och samma sommar år 1788 skrev Mozart hela tre fantastiska symfonier, nr 40 är en av dessa, även kallad den stora g-mollsymfonin.

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité.

Konsertintroduktion
Denna säsong bjuds det på en Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är del 4 av 10 av Musik i Upplands Orkesterabonnemang 2023/2024.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Datum & tid

16 november 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 350 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie, kategori B: 300 kr (inklusive serviceavgift)
Barstolar: 150 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Ewa Strusińska, Solist: Terés Löf, piano

Information