Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 10 april 2025
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Rokokovariationer

Koranyi solist i rokokovariationerna, på programmet står även symfonier av Prokofjev och Beethoven.

Uppsala Kammarorkester under ledning av Chloé van Soeterstède som gästar Uppsala för första gången. Hon inleder kvällen med Sergej Prokofjev korta symfoni från 1917.

Dirigent

Chloé van Soeterstède

Solist

Jakob Koranyi, cello

Program

Sergej Prokofjev (1891-1953): Symfoni nr 1 i D-dur op 25 ”Den klassiska”
Pjotr Tjajkovskij (1840-1893): Rokokovariationerna, op 33
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Symfoni nr 4 i B-dur op 60

Konsertintroduktion

I Stora salen mellan 18.20-18.40

Elegans, stil och romantik

Tjajkovskij var fascinerad av 1700-talets elegans och stil. I Rokokovariationerna för cello och orkester kombinerade han 1700-talsstilen med 1800-talets romantiska uttryck, vilket blev ett lysande resultat.

Den som hanterar dessa virtuosa variationer är Jakob Koranyi, en av Europas främsta cellister. Jakob har blivit tilldelad priser och stipendier från en rad internationella festivaler och stiftelser. Han har vunnit alla de stora svenska tävlingarna inklusive Solistpriset 2006. Med Uppsala Kammarorkester har han tidigare varit solist i Edward Elgars cellokonsert och i Andrea Tarrodis ”Highlands”.

Beethovens fyra

Uppsala Kammarorkester avslutar med Beethovens fjärde symfoni, kanske den minst spelade av hans nio symfonier, men ändå ett mästerverk! Som helhet är symfonin ljus, den gemytliga första satsen följs av en skir långsam sats och ett snabbt scherzo, för att avslutas med en virvlande virtuos final.

Uttrycksfullt musikskapande

Dirigenten Chloé van Soeterstède är uppmärksammad av orkestrar världen över för sitt intuitiva och uttrycksfulla musikskapande. Efter förstapris av det prestigefyllda tyska dirigentpriset engageras hon av orkestrar i såväl Europa som USA.

Hon gästar nu Uppsala Kammarorkester för första gången.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är en professionell orkester, av många ansedd som en av Sveriges främsta. I över 50 år har orkestern, med en omvittnad varm och stor orkesterklang, framfört levande musik alltifrån de gamla mästarna till nyskrivna verk av unga kompositörer. Uppsala kammarorkester är en del av stiftelsen Musik i Uppland, som är en regional musikorganisation i Uppsala med Region Uppsala som huvudman.

Datum & tid

10 april 2025 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 310-360 kr (inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester

Information