Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 16 maj 2024
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester: Tjajkovskijs violinkonsert

Säsongsavslutning med violinist Diana Adamyan. Musik av Leyman, Tjajkovskij och Berwald.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Mei-Ann Chen
Solist: Diana Adamyan, violin

Program
Katarina Leyman: Roller Coaster: Super 8
Pjotr Tjajkovskij: Violinkonsert i D-dur, op. 35
Franz Berwald: Symfoni nr 3 i C-dur, ”Sinfonie Singulière”

Dirigenten Mei-Ann Chen är hyllad för sin energi och sitt dynamiska och passionerade sätt att leda. Nu gästar hon Uppsala Kammarorkester för första gången i ett program med svensk 1800-tals musik av Sveriges store symfoniker, en älskad violinkonsert och ett dramatiskt verk från 2013.

Tjajkovskijs Violinkonsert skrevs 1878 och är en av de främsta och mest omtyckta violinkonserterna. Rent tekniskt är det ett utmanande verk för en violinist och ansågs på sin tid nästan ospelbart men är en av de mest älskade violinkonserterna. I solistrollen får vi höra den unga armeniska violinisten Diana Adamyan som snabbt har fått ett internationellt erkännande som en av sin generations mest framstående violinister. 2018 vann Diana första pris i Menuhintävlingen efter det fick hon många erbjudanden från ledande orkestrar världen över.

Så här skriver Leyman om sitt verk Roller Coaster: Super 8 från 2013: ”När jag fick uppdraget att komponera detta verk som på något sätt skulle relatera till Beethovens symfoni nr 8 startade först en lek med de associationer själva figuren/siffran 8 väckte. Tankarna gick till evighetssymbolen och även till den typ av berg-och-dalbana (Roller Coaster) som brukar kallas Superåtta.”

Symfonin Singulière var Berwalds tredje symfoni skrivet 1845, han fick aldrig själv höra symfonin, det var ett svagt intresse för hans musik i Sverige och han fick få verk uppförda under hans livstid. Numera räknas Berwald till Sveriges största tonsättare genom tiderna för sina symfonier och kammarmusik.

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité.

Konsertintroduktion
Denna säsong bjuds det på en Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är del 10 av 10 av Musik i Upplands Orkesterabonnemang 2023/2024.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Datum & tid

16 maj 2024 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 350 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie, kategori B: 300 kr (inklusive serviceavgift)
Barstolar: 150 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Mei-Ann Chen, Solist: Diana Adamyan, violin

Information