Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 26 september 2024
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Världsviolinisten Gluzman

Tobias Ringborg dirigerar Uppsala Kammarorkester i Prokofjevs fantastiska violinkonsert.

Elfrida Andrées vackra Konsertuvertyr inleder kvällens konsert med Uppsala Kammarorkester och dirigent Tobias Ringborg.

Dirigent

Tobias Ringborg

Solist

Vadim Gluzman, violin

Program

Elfrida Andrée (1841-1929): Konsertuvertyr i D-dur
Sergej Prokofjev (1891-1953): Violinkonsert nr 2 i g-moll op 63
Franz Berwald (1796-1868): Sinfonie Sérieuse

Konsertintroduktion

I Stora salen mellan 18.20-18.40

Ett av Prokofjevs mest kända verk

Med världsviolinisten Vadim Gluzmans virtuositet och musikalitet väcks nytt liv i Prokofjevs fantastiska violinkonsert. Den har utmanande och snabba passager för solisten och andra satsen är särskilt känd för sin vackra melodi och känslomässiga intensitet. Prokofjev färdigställde konserten 1935 och är en av hans mest kända verk.

Vadim Gluzman

Vadim Gluzman. Foto Marco Borggreve
Vadim Gluzman turnerar över hela världen och samarbetar med de främsta orkestrarna och dirigenterna. Han har tillägnats utmärkelser för sina skivinspelningar.

“Gluzman… demonstrated his mastery from the start, dominating the platform with his golden tone and command of the long lyrical line. His rich, warm, and generous sound (not a million miles from the work’s original soloist) soared above the orchestra… and he entered into the music’s rough and tumble with virtuoso abandon. Vintage stuff.” ur Musical America från Proms 2023

Uppskattad dirigent

Tobias Ringborg är lika framgångsrik i operahus som på konsertestraderna, som dirigent och violinist. I de båda rollerna gästade han Uppsala Kammarorkester Trettondagsafton 2020. Tjugo år tidigare, 2000, inleddes Tobias karriär som dirigent, då han vann en dirigenttävling i Helsingborg. Sedan dess har han framträtt med samtliga svenska och många skandinaviska orkestrar, förutom sin internationella karriär.

Vacker uvertyr av en pionjär

Programmet för kvällen inleds med ett tidigt verk av Elfrida Andrée, hennes vackra Konsertuvertyr från 1868. Elfrida Andrée var en pionjär för kvinnor inom den klassiska musiken och banade väg för kommande generationer av kvinnliga tonsättare och musiker.

“Konsertuvertyr” skrev Elfrida i början av sin karriär, då hon avslutade sin utbildning vid Kungliga Musikkonservatoriet i Stockholm. Uvertyren fick ett positivt mottagande när den uruppfördes och bidrog till att etablera henne som en betydande tonsättare i Sverige. Stilen är typisk för 1800-talet med dramatiska kontraster och melodiska teman.

En av Berwalds främsta

Andra avdelningen bjuder på Franz Berwalds Sinfonie Sérieuse från 1842, ett av hans främsta symfoniska verk.

Franz komponerade symfonin 1842 under en period då han hade svårt att få sina verk uppförda och erkända i Sverige. Berwald fick inte mycket uppskattning under sin livstid, men Sinfonie Sérieuse och andra av hans verk har fått stort erkännande och uppskattning efter hans död. Berwalds musik är numera en viktig del av den svenska och europeiska musikskatten.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är en professionell orkester, av många ansedd som en av Sveriges främsta. I över 50 år har orkestern, med en omvittnad varm och stor orkesterklang, framfört levande musik alltifrån de gamla mästarna till nyskrivna verk av unga kompositörer. Uppsala kammarorkester är en del av stiftelsen Musik i Uppland, som är en regional musikorganisation i Uppsala med Region Uppsala som huvudman.

Datum & tid

26 september 2024 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 310-360 kr (inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester

Information