Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 26 november 2023
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Uppsala Kammarsolister – Dofter från Mesopotamien

Unik konsert där Uppsala Kammarsolister gästas av dudukspelaren Harutyun Chkolyan. Välkommen till ett fantastiskt ljudlandskap!

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Gäst: Harutyun Chkolyan, duduk

Program
Musik av bland annat Komitas för duduk och stråkar samt stråkkvartetter av Sergej Rachmaninov.

Harutyun Chkolyan armenisk dudukmästare, en av de främsta gästar Uppsala Kammarsolister denna speciella afton. Vi färdas i ett fantastiskt ljudlandskap med musik från flera kulturer i samspel!

Duduk är ett av världen äldsta instrument som fortfarande används. Det är ett gammalt träblåsinstrument med dubbelrörblad, tillverkat i aprikosträd. Härstammar från Armenien med varianter i omkringliggande länder. Unesco utsåg armenisk duduk och musik spelad på duduk till ett immateriellt världsarv 2005. Harutyun Chkolyan är utbildad i Tchaikovsky music school i Yerevan, Armenien och förutom duduk spelar han även de armeniska instrumenten såsom, zurna, shvi och pku.

Vi får bland annat musik av den armeniske prästen, musikvetaren och kompositören Komitas. Han betraktas som en av Armeniens främsta kompositörer, han samlade in och tecknade ner folkmusik från Armenien och 1904 publicerade han en samling av folkmusik från Araratområdet.

I Rachmaninovs musik återfinns starka romantiska känslosvall, tydliga kontraster, tekniskt svåra passager och inflytande från rysk musik. Han skrev storslagna pianokonserter och orkestermusik, inte lika känd är hans kammarmusik som kom till tidigt i hans karriär. Rachmaninov skrev två stråkkvartetter varav en färdigställdes av två musikforskare efter tonsättarens död.

Duduk och skalmeja hör till föregångarna till Oboe. Välkommen även till Uppsala Kammarsolisters konsert den 18 februari, då gästar oboisten Emmanuel Laville.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musiken och passa på att ställa dinar frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Uppsala Kammarsolister
Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello.
En stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker.
Som konsertmästare respektive stämledare utgör medlemmarna också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Som musikaliska grundbultar står Mozart och Brahms stråkkvintetter. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Konserten ingår i Musik i Upplands Kammarmusikabonnemang.

Datum & tid

26 november 2023 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 230 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Vi samtalar i ca 15 min. Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello, Gäst: Harutyun Chkolyan, duduk

Information