Hoppa till huvudinnehållet
UKK, Stora salen & Sal D
 • Musik

Uppsala körfest 2023

Tack för en fantastisk första Uppsala körfest! Tack till alla medverkande sångare, körledare och musiker – såväl internationella som lokala stjärnor! Vi ses – och hörs!

Sångerskan Malena Ernman, UKK och Uppsala domkyrka går samman i en hyllning till Uppsalas starka körtradition och de många körer som finns i staden. I september 2023 öppnar vi dörrarna till Uppsala körfest för första gången med konserter där både lokala körer och internationella gästartister står på scen.

Uppsala körfest är en helt ny satsning för att lyfta och hylla Uppsalas rika körliv. Under veckoslutet 22–24 september 2023 presenterar vi fyra konserter på Uppsala Konsert & Kongress och i Uppsala domkyrka som visar upp den bredd av körer och körmusik som finns i staden och bjuder dessutom på härlig inspiration med världsberömda gästartister. Bland de medverkande finns The King’s Singers och The Real Group – två världsledande vokalensembler. Vi ser också hyllade Ecstatic Ensemble och Vokalharmonin, med flera av Sveriges främsta körsångare och solister, och förstås en rad Uppsalakörer med olika besättning och inriktning.

Följ med oss på en levande och lustfylld körfest och upplev sann sångglädje under tre dagar i september!

Fredag 22/9


Uppsala sjunger!

Kl. 19.00, Stora salen, Uppsala Konsert & Kongress
En färgstark palett av Uppsalakörer i olika genrer och besättning medverkar på denna konsert tillsammans med konferenciererna Malena Ernman och Tina Ahlin.

Medverkande:

 • Allmänna Sången – Skandinaviens äldsta akademiska kör, grundad 1830. Nu en av landets främsta blandkörer som ofta hörs vid traditionella konserter i Uppsala.
 • AORA – prisbelönt vokalgrupp med sex starka röster som möts i pop, jazz och folkmusik med igenkännbara texter och lekfulla arrangemang.
 • Harmony Heights – underhållande och mästerskapsvinnande show- och barbershopkör som är en given del av Uppsalas kulturliv sedan över 30 år.
 • Korgossarna – akademisk manskör från Västgöta nation i Uppsala. Framträder både i och utanför studentlivet och har tävlat internationellt med stor framgång.
 • La Cappella – framstående damkör med hög musikalisk ambition, stark scennärvaro och bred repertoar.
 • The Gloryfires – svängig gospelkör som blandar spirituals, modern amerikansk gospel och samtida pop och soul. Allt framfört med en brinnande energi och sångglädje!
 • Ungdomskammarkören Expecto – blandad kör för ungdomar som vill utvecklas som körsångare och bredda sin repertoar.
 • Malena Ernman och Tina Ahlin, konferencierer

Lördag 23/9 


Körfest med stjärnglans

Kl. 19.00, Stora salen, Uppsala Konsert & Kongress
Två av världens främsta och mest berömda vokalensembler – The King’s Singers från Storbritannien och The Real Group från Sverige – tar plats på scenen tillsammans med elever från Uppsala Musikklasser och konferenciererna Malena Ernman och Tina Ahlin.

Medverkande:

 • The King’s Singers – världsledande ensemble som har gått i bräschen för vokalmusiken i över femtio år. De är kända för sin varma publikkontakt,  sin oöverträffade teknik och sitt fulländade musikerskap. Sångarna rör sig obehindrat över genre- och stilgränser – alltid med en fot stadigt i brittisk körtradition. The King’s Singers består av: Patrick Dunachie, countertenor, Edward Button, countertenor, Julian Gregory, tenor, Christopher Bruerton, baryton, Nick Ashby, baryton, och Jonathan Howard, bas.
 • The Real Group – Sveriges tveklöst mest kända och framgångsrika vokalgrupp, som har turnerat världen över sedan 1984. Med perfektion och personlig touch fortsätter den nuvarande uppsättningen sångare att odla gruppens unika uttryck i gränslandet mellan jazz, pop och nordisk vokalmusik. The Real Group består av: Joanné Nugas, Axel Berntzon, Johannes Rückert Becker, Clara Fornander och Daniele Dees.
 • Uppsala Musikklasser – eleverna från denna institution i Uppsalas kulturliv blir tidigt vana att uppträda för storpublik. Här får du chansen att höra körstadens nästa generation sångare!
 • Malena Ernman och Tina Ahlin, konferencierer

Simultan Krippenspiel – Jul enligt Dada med Vokalharmonin och KammarensembleN

Kl. 22.00, Sal D/Restaurangen, Uppsala Konsert & Kongress. Fri entré.

Ett annorlunda julspel(!) signerat kompositören Pär Olofsson. En konstmusikalisk berättelse med humoristiska inslag som varvar instrument, röster, videoprojektioner, förinspelade ljud och dadaistiskt nonsens. Allt framfört av två av Sveriges främsta ensembler – med fri entré under Uppsala körfest!

Medverkande:

 • Vokalharmonin – en ensemble specialiserad på tolkning av tidig och samtida vokalmusik, grundad 2004. Fredrik Malmberg har varit konstnärlig ledare från starten. Ensemblens främsta intresse ligger i att utforska nya ljud och sångtekniker, vilket har lett till ett nära samarbete med flera av Sveriges ledande kompositörer.
 • KammarensembleN – en av Sveriges mest etablerade och respekterade ensembler inom samtidsmusikscenen. Ensemblen bildades 1984 och har ägnat sig åt att främja musik av svenska och internationella moderna klassiska kompositörer.

Läs mer om konserten.

Söndag 24/9


Röster under katedralvalven

Kl. 18.00, Uppsala domkyrka
Uppsala körfest avslutas med en stor konsert i domkyrkan. På programmet står sakral musik framförd av världsberömda The King’s Singers tillsammans med den hyllade svenska vokalgruppen Ecstatic Ensemble och domkyrkokören Uppsala katedralsångare.

Medverkande:

 • The King’s Singers – världsledande ensemble som har gått i bräschen för vokalmusiken i över femtio år. De är kända för sin varma publikkontakt,  sin oöverträffade teknik och sitt fulländade musikerskap. Sångarna rör sig obehindrat över genre- och stilgränser – alltid med en fot stadigt i brittisk körtradition. The King’s Singers består av: Patrick Dunachie, countertenor, Edward Button, countertenor, Julian Gregory, tenor, Christopher Bruerton, baryton, Nick Ashby, baryton, och Jonathan Howard, bas.
 • Ecstatic Ensemble – en svensk vokalensemble med flera andra av landets mest framstående körsångare och solister, som förenats i kärleken till stämsång. Repertoaren har en vokalhistorisk bredd från gregoriansk munksång fram till den moderna konstmusiken. Ecstatic Ensemble består av: Jeanette Köhn, sopran, Sofia Niklasson, sopran, Malena Ernman, alt, Leif Aruhn-Solén, tenor, Hans-Peter Nee, baryton, och Gustav Nordlander, bas.
 • Uppsala katedralsångare – Uppsala domkyrkas minsta kör som startades 2008 för att sjunga en sällan framförd repertoar – från den äldsta musiken till nya kompositioner, ofta direkt tillägnade kören.

Läs mer om musiken i Uppsala domkyrka


Uppsala körfest – ett sångarinitiativ

Initiativtagare till Uppsala körfest är den Uppsalafödda världsartisten Malena Ernman, som är en del av UKK:s kreativa råd och anlitad som gästproducent för konsertprogrammet på UKK. Malena Ernman fick inspiration till körfesten under pandemin, då människors hälsa blev lidande av isoleringen. Även idén om en bred körfestival där genrer blandas, likt körstämman som funnits i Skinnskatteberg under många år, gjorde Malena intresserad av att etablera något liknande i Uppsala, med den starka körtradition som finns här.

Rebecca Måwe och Joel Viegård, båda med lång erfarenhet från körlivet i staden, är projektledare för Uppsala körfest.

Körstaden Uppsala

Körsång är en av Sveriges största folkrörelser, och omkring 600 000 svenskar sjunger i körer runt om i landet. Här i Uppsala är körsången sedan länge en stor och viktig del av kulturlivet med rötter ända från 1800-talets början. Kanske är Uppsala i dag rent av Sveriges körtätaste stad? Här finns de internationellt erkända körerna Orphei Drängar, Allmänna Sången och Uppsala Akademiska Kammarkör, Domkyrkans och övriga församlingars många kyrkokörer, inte mindre än 25 student- och nationskörer och en lång rad andra körer och sångensembler på olika nivå och inom olika genrer. Uppsala domkyrkas gosskör, grundad 1920, och 40-årsjubilerande Uppsala Musikklasser är också betydande för körlivet och har fostrat många av stadens sångare genom åren. Alla körmedlemmar är överens om att körsång är gemenskap, kreativt skapande, hälsofrämjande – och framför allt roligt!

Uppsala skräpkör

Vi har också bjudit in en kvartett ur Uppsala skräpkör för att ta emot publiken vid UKK:s entré mot Storgatan – för att uppmana våra besökare och andra förbipasserande till minskad nedskräpning.

Läs mer om Uppsala skräpkör

Datum & tid

22 september 2023 19:00

23 september 2023 19:00

Längd
2 timmar och 30 minuter, inklusive 30 minuters paus. Simultan Krippenspiel: cirka 1 timme.
Biljettpris

Fredag 22/9 – Uppsala sjunger!
Ordinarie: 295 kr
Ungdoms-/studentbiljett: 195 kr
MHV: 195 kr

Lördag 23/9 – Körfest med stjärnglans
Ordinarie: 395 kr
Ungdoms-/studentbiljett: 295 kr
MHV: 295 kr

Lördag 23/9 – Simultan Krippenspiel
Fri entré!

Övrigt
Biljetter säljs till respektive konsert. Biljetter till söndagens konsert säljs via Uppsala domkyrkas webbplats och i Katedralbutiken.
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Svenska kyrkan Uppsala domkyrkoförsamling med stöd av Världsklass Uppsala och Musikens Hus Vänner.

Information