Hoppa till huvudinnehållet

Julmat med UKK: Grönkålssallad

Grönkålssallad med ciderinkokta russin
4 portioner som sidosallad åt en varmrätt

ca 200-300 g grönkål
20 g russin
30 g pecorino eller parmesan
30 g valnötter (andra nötter går också fint)
ca 20 g bröd eller färdiga krutonger
Ingredienser till lag (socker, vatten, äppelcidervinäger) så mycket att det täcker russinen
olivolja
citron efter smak
salt och peppar

Strimla grönkålen fint. Blanda en lag med 1 del vatten, 0,5 del socker och 1 del äppelcidervinäger. Täck russinen med lagen och koka upp. Låt svalna i lagen. Sila av russinen men spara lagen. Tag lite av lagen och blanda med olivolja till en vinägrett som du sedan dressar upp grönkålen med. Du kan också tillsätta citronjuice om så önskas för extra syra.

Riv små bitar av brödet och stek krispiga i olja/smör. Blanda russin och grönkål med rostade och hackade valnötter, riven pecorino alternativt parmesan samt de krispiga brödbitarna eller färdiga krutonger.

Fler recept