Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 24 september 2020
19:00
UKK - Stora salen
  • Musik

Celloklassiker

Uppsala Kammarorkester framför Celloklassiker tillsammans med solist Christian Poltéra dirigerade av Joseph Swensen.
Begränsat antal platser.

Program:
Grazyna Bacewicz: Konsert för stråkar
Joseph Haydn: Cellokonsert nr 1
Toru Takemitsu: Rekviem för stråkar
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 29

Sprudlande cellokonsert
Uppsala Kammarorkester är glad att i dessa omvälvande tider få hälsa den amerikanske dirigenten Joseph Swensen och stjärncellisten Christian Poltéra välkomna till Uppsala!

Haydns cellokonsert är ett tidigt verk från 1765 men som antogs vara försvunnet ända fram till 1961 då hela verket återfanns i Prags nationalmuseum. Lekfull och sprudlande musik.

Av den polska violinisten och kompositören Grazyna Bacewicsz får vi höra Konsert för stråkar, från 1948, som är ett av hennes viktigaste och mest populära verk i efterkrigstiden.

Den japanske tonsättaren Toru Takemitsu dedikerade 1957 ett verk till filmkompositören Fumio Hoyasaka – Requiem för stråkorkester. Verket väckte internationell uppmärksamhet och ledde till flera uppdrag från hela världen vilket också etablerade Takemitsu som en av de ledande japanska kompositörerna under 1900-talet.

Som avslutning spelas en av Mozarts tidiga symfonier den tjugonionde. Det är melodisk och energifylld musik och en härlig avslutning på denna speciella konsertafton. Och kan du inte komma till konsertsalen så går det att uppleva konserten i efterhand via Musik i Upplands Youtube-kanal. Musik i Uppland informerar när den läggs ut.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren. Från hösten 2019 är den engelsk-amerikanske dirigenten Rebecca Miller orkesterns chefdirigent. Uppsala Kammarorkester är en del av Musik i Upplands verksamhet.

Uppsala Konsert & Kongress öppnar kl. 18.00 och dörrarna in till salen öppnas kl. 18.30. I pausen kommer barerna att ha öppet där du kan köpa lättare förtäring. Här kan du med fördel göra en beställning i förväg då du anländer till huset. Så kom gärna i god tid.

Datum & tid

24 september 2020 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Denna konserten är ej del av abonnemang då UKO:s abonnemang 2020/2021 är inställt. Separat biljett krävs.
Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Joseph Swensen, Solist: Christian Poltéra, cello

Information