Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 10 oktober 2020
15:00
UKK - Stora salen
  • Musik

En hyllning till Sergio Assad, Gitarrorkester

Uppsala Internationella Gitarrfestival presenterar En hyllning till Sergio Assad, Gitarrorkester

Hyllningskonsert till Sergio Assad

Program
The Walls – for solo guitar & Guitar Orchestra
By guitarist & composer Sergio Assad, Brazil. Skandinavisk premiär.
Flera andra av Sergios fina kompositioner kommer att framföras bl a Aquarelle 2 och 3,

Solist: Fred Holmlund, Sverige. Medverkar även Mateusz Kowalski
Orkester: unga gitarrstjärnor från Eurostrings samt svenska gitarrister från musikhögskolan i Malmö med Göran Söllscher och David Hansson som huvudlärare.

Om Sergio Assad
Gitarristen och tonsättaren Sergio Assad är en unik personlighet på den internationella gitarrscenen. Han tillhör den kända familjen Assad från Brasilien där var och en av familjemedlemmarna har egna starka artistkarriärer samtidigt som de gör konserter tillsammans där flera generationer medverkar. Tillsammans med sin bror Odair har Sergio Assad under årtionden slipat sitt sound till perfektionism. Och tillsammans har deras virtuositet inspirerat tonsättare som Astor Piazzolla, Terry Riley, Dusan Bogdanovic och Nadja Salerno-Sonnenberg att skriva musik direkt för dem.

The Walls – Skandinavisk premiär
Sergio Assad är själv en efterfrågad tonsättare och vid årets upplaga av Uppsala Internationella Gitarrfestival framförs för första gången i Skandinavien hans The Walls för sologitarr och gitarrorkester.

Allt började med ett samtal mellan Sergio Assad och den amerikanske klassiska gitarristkollegan Bill Kanengieser om den politiska utvecklingen i världen med tilltagande nationalism. De frågade sig: går det att som musiker göra något för att stoppa den tilltagande rädslan och de krafter av hat som sprider sig? Som konstnär finns bara ett alternativ, menar Sergio Assad, och det är att använda den kreativa kraften och uttrycka gemensamma känslor som belyser det orimliga i att bygga murar kring människor.

The Walls är en musikalisk gestaltning av historiskt ökända murar skapade för att förhindra migration och kulturellt utbyte: Kinesiska muren, den romerska Hadrians mur, Berlinmuren och Västbankens mur i Jerusalem. Och en epilog, ”No More Walls”, en kommentar om den aktuella debatten om att bygga fysiska murar mellan människor.

Solisten Fred Holmlud
Fred är född och uppvuxen i Boden i Norrbottens län och är en driven och orädd klassisk gitarrist som nu fördjupar sina kunskaper som masterstudent på Malmö musikhögskola. Med ett intresse för gitarrens genreöverskridande möjligheter beslutade sig Fred tidigt för att satsa helhjärtat på en framtid i gitarrens tecken. Därefter följde flera år av gitarrstudier på flertalet prestigefyllda skolor runt om i Sverige men även i Danmark och Tyskland där han förfinade sina tekniska och sceniska kunskaper med perfektion som målsättning. Fred har bland annat studerat för lärare som professor Hubert Käppel, Eric Lammers, Frank Sjölander, Jesper Sivebaek och studerar nu för professor Göran Söllscher och David Hansson. Han har även deltagit vid masterclass för Alvaro Pierri, Raphaël Feuillatre, Dmitry Tatarkin, Ignacio Rodes, Mark Eden, Gary Ryan och Colin Davin m.fl.
Fred har spelat på scener i Sverige, Danmark och Tyskland och är känd för sin mångsidiga tekniska förmåga och strävan efter att skapa något utöver det vanliga.

Datum & tid

10 oktober 2020 15:00

Längd
Cirka 1 timme och 10 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 295 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Uppsala Internationella Gitarrfestival

Information