Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 8 oktober 2023
19:00
UKK - Stora salen
 • Musik

Landgren möter Hope & Zurich Chamber Orchestra

Sverigeexklusivt mästarmöte i världsklass på UKK när Nils Landgren bjuder in Daniel Hope och Zurich Chamber Orchestra!

Den Berlinbaserade brittiske stjärnviolinisten Daniel Hope och vår egen jazzlegendar Nils Landgren möttes första gången våren 2021. Under pandemin böjd Hope in vitt skilda musikaliska gäster till den livestreamade konsertserien Hope@Home som sändes från vardagsrummet i Berlin. Det intima musikaliska mötet gav mersmak och de två bestämde sig för att samarbeta igen. Tillsammans med Zurich Chamber Orchestra, en av de bästa ensemblerna i sitt slag i världen, har de nu ett gemensamt projekt med en genreöverskridande repertoar. Under denna konsert får du höra musik av bland andra Leonard Bernstein, Sting och Landgren själv i nya arrangemang för sång, trombon, violin och kammarorkester. Ett mästarmöte av sällan skådat slag på exklusivt besök i Uppsala!

Konsertprogram

 • Leonard Bernstein
  Music for String Quartet
 • Steven Sondheim
  Send in the Clowns
  arr. Paul Bateman
 • George Gershwin
  Lullaby for Strings
 • Leonard Bernstein
  A Quiet Girl
  arr. Paul Bateman
 • Nils Landgren och Johannes von Ballestrem
  Improvisation
 • Leonard Bernstein
  Some Other Time ur On the Town
  arr. Paul Bateman
 • Sting
  Shadows in the Rain
  arr. Paul Bateman
 • Sting
  Fragile
  arr. Paul Bateman
 • Leonard Bernstein
  A Simple Song ur Mass
  arr. Paul Bateman

Konsertlängd: cirka 90 minuter, ingen paus

Nils Landgren

Trombonisten Nils ”Nisse” Landgren (född 1956) har en ojämförlig bakgrund i Europa som musiker, solist och frontman. Han har spelat med ”alla” i inom en rad olika genrer, från ABBA och Björn Skifs till Herbie Hancock och Wyclef Jean. Sedan många år leder han egna succébandet Nils Landgren Funk Unit som fyller jazzklubbar och konserthus världen över. I slutet av 1990-talet inledde han ett samarbete med NDR Big Band i Hamburg, först som sektionsmusiker och senare som konstnärlig rådgivare, en roll som han också axlat för prestigefyllda Jazzfest Berlin, tyska Jazz Baltica Festival och Bohuslän Big Band. Han har också ett nära samarbete med det tyska skivbolaget ACT, och har där givit ut 30 egna album och medverkar på ytterligare ett tjugotal. Landgren har förärats med två medaljer av Kung Carl XVI Gustaf – Litteris et Artibus och Medaljen för tonkonstens främjande; han är även hedersdoktor vid Karlstad Universitet och professor vid Hochschule für Musik und Theatre i Hamburg.

Nils Landgren är inbjuden kuratera ett antal konserter på UKK med tre fokus: internationellt, första gången i Sverige och gränsöverskridande.

Daniel Hope
Violinisten och orkesterledaren Daniel Hope (född 1973) framstår allt mer som en av vår tids mest framstående och kreativa personligheter inom den klassiska konstmusiken. Hans meritlista låter sig inte sammanfattas kort. Han har framträtt som solist och med världens alla främsta symfoniorkestrar, ensembler och dirigenter, i de största konserthusen och på de främsta festivalerna, samt på mängder av skivinspelningar, bland annat som exklusiv artist på Deutsche Grammophon sedan 2007. Mest signifikant för hans karriär är hur han ständigt utvecklar konsertformen genom sina många nydanande och konceptuella projekt, i samarbete med representanter från andra konstformer och genrer – skådespelare, författare, musiker, tonsättare.

New York Times sammanfattar det mångsidiga konstnärskapet: ”I sina mest personliga projekt sätter han in den klassiska musiken i ett större sammanhang – inte bara genre- och stilmässiga utan i relation till historia, litteratur och drama – med målet att betona musikens roll som en spegel av människans kamp och strävanden.”

Sedan 2016 är Daniel Hope konstnärlig ledare för Zurich Chamber Orchestra, där han fortsätter att utmana den klassiska musikens gränser.

Zurich Chamber Orchestra
Schweiziska Zurich Chamber Orchestra grundades i Zürich strax efter andra världskriget och betraktas sedan starten som en av världens främsta ensembler i sitt slag. Repertoaren spänner över barock, Wienklassicism och romantik till samtida konstmusik. Orkestern är särskild uppmärksammad för sina produktioner och samarbeten utöver det vanliga – med musiker och artister från jazz, folkmusik och pop. På hemmaplan gör man årligen konsertserier, nyårskonserter och familjekonserter som lockar storpublik. Orkestern turnerar också regelbundet till ledande konserthus och internationella festivaler i Europa, USA, Asien och Sydafrika. Sedan 2016 framträder man inte med en fast dirigent, i stället leder violinisten Daniel Hope musikerna som spelande orkesterledare.

Datum & tid

8 oktober 2023 19:00

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter, ingen paus
Biljettpris

Ordinarie: 495 kr
Musikens Hus Vänner: 370kr
Student/Ungdom: 370 kr

Övrigt
Konserten kurateras av Nils Landgren.
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner
Medverkande
Nils Landgren, Daniel Hope, Zurich Chamber Orchestra

Information