Hoppa till huvudinnehållet
Fredag 14 juni 2024
20:00
UKK - Stora salen
  • Musik
  • Sommar

Philip Glass Ensemble

The Philip Glass Ensemble kommer från New York till Uppsala för att framföra ett av den amerikanske minimalistens mest populära verk ”Glassworks” och andra höjdpunkter ur den stora repertoaren.

Den världsberömda The Philip Glass Ensemble kommer till Uppsala i sommar! Vid konserten på UKK framförs verket Glassworks från 1981. Hela verket i sex delar är 40 minuter långt och har aldrig tidigare framförts i sin helhet utanför New York City!

Efter att ha skrivit storskaliga operor och orkesterverk var detta Philip Glass första – och mycket framgångsrika – försök att komponera en mer poporienterad och ”Walkman-vänlig” musik, som var betydligt mer tillgänglig och lättlyssnad för en bredare publik.

Efter paus kommer ensemblen att framföra stycken ur några av Glass främsta operor, som tillsammans med Glassworks ger en representativ bild och upplevelse av kompositörens och hans ensembles gemensamma repertoar.

Program

Glassworks (1981)
I. Opening
II. Floe
III. Islands
IV. Rubric
V. Façades
VI. Closing

Paus

Rescue from Satyagraha (1979)
Funeral from Akhnaten (1983)
Photographer, Act III (1983)

Med reservation för ändringar.

Philip Glass Ensemble

The Philip Glass Ensemble består av de främsta uttolkarna av den amerikanske kompositören Philip Glass musik. Ensemblen grundades av Philip Glass i New York City 1968 som ett laboratorium för hans musik. Syftet var att utveckla en form och metodik för att möta de högt ställda tekniska och konstnärliga kraven i kompositionerna. Det musikaliska forumet blev en kreativ källa för Glass själv, och ensemblens medlemmar är och förblir oefterhärmliga tolkare av verken och ambassadörer för Glass musikaliska gärning. Ensemblen har exklusiv rätt att framföra musiken som har skrivits för dem och är helt dedikerade uppgiften att framföra den för publik världen över.

Musikerna i The Philip Glass Ensemble innehar en unik position i 1900-talets musikhistoria i allmänhet och inom den minimalistiska traditionen i synnerhet. En viktig del av deras arbete är också att utbilda kommande generationers artister och musiker och öppna dörrarna till Philip Glass värld.

The Philip Ensemble debuterade 1969 på Whitney Museum of American Art, och under de första åren framträdde de främst på gallerier, i konstnärsateljéer och på museer i SoHos konstnärscommunity som då blomstrade som bäst. Under de kommande fem årtiondena fram till i dag har ensemblen uppträtt på prominenta festivaler och i konsertsalar på fem kontinenter. De har också spelat in Philip Glass musik på ledande skivbolag som Sony, Nonesuch och Orange Mountain Music.

Många av Philip Glass mest hyllade verk komponerades direkt för ensemblen: Music in Twelve Parts, Music in Similar Motion och Music with Changing Parts; opera- och musikalprojekten Einstein on the Beach, Hydrogen Jukebox, 1000 Airplanes on the Roof, Monsters of Grace; samt dansverken Dance (i samarbete med koreografen Lucinda Childs) och A Descent Into the Maelström (beställt av Australian Dance Theater).

Mest kända är The Philip Glass Ensemble för sina soundtrack till regissören Godfrey Reggios experimentella Qatsi-trilogi med de ordlösa och mycket suggestiva filmerna Koyaanisqatsi, Powaqqatsi och Naqoyqatsi, där Glass repetitiva musik spelar en central roll. Ensemblen medverkar också i Glass operor La Belle et la Bête och The Photographer.

I maj 2024 framförde The Philip Glass Ensemble det banbrytande verket Music in Twelve Parts på The Town Hall i New York, samma scen där det uruppfördes exakt 50 år tidigare.

Medverkande

Michael Riesman – musikalisk ledare, keyboard, piano
Lisa Bielawa – röst, keyboard
Dan Bora – ljud
Peter Hess – saxofoner, klarinett
Ryan Kelly – ljud
Mick Rossi – keyboard
Sam Sadigursky – saxofon, klarinett, flöjt
Andrew Sterman – flöjt, saxofon

Vänligen observera att Philip Glass inte medverkar vid denna konsert.

Datum & tid

14 juni 2024 20:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 645 kr
Student/ungdom: 485 kr
MHV: 485 kr

Övrigt
Åldersgräns: 13 år
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner
Medverkande
Philip Glass Ensemble

Information