Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 29 januari 2022
17:30
UKK - Sal D
  • Musik

Swedish Swing Society

Klassisk swing med elegans och ekvilibristik i världsklass! Och samtidigt helt nytt och oväntat – upplev Swedish Swing Society live! 

1935 bildade Benny Goodman den berömda trion med Teddy Wilson på piano och Gene Krupa på trummor. Konceptet med pianots vänsterhand i rytmiskt samarbete med bastrumman, Goodmans lekfulla melodik och frånvaron av kontrabas gav ett luftigt sound som frigjorde musikernas eleganta teknik. 1936 kom Lionel Hampton, vibrafon, med i gruppen. Den kvartetten blev modell för den populära svenska grupp som Ove Lind och Lars Erstrand kom att bilda. Ulf Johansson Werre övertog pianostolen från Bengt Hallberg och senare ersatte Björn Sjödin Ronnie Gardiner vid trummorna. Efter Ove Linds bortgång kom Antti Sarpila till gruppen och nu efter Lars Erstrands bortgång fortsätter gruppen på exakt den kammarmusikaliska sättning som Goodman bildade stil med 1935.

Swedish Swing Society förvaltar och utvecklar detta arv på ett sätt som har givit genklang hos såväl publik som kritiker världen över. ”Världsklass” är ett omdöme som ofta används efter trions uppträdanden, t.ex. då gruppen uppträdde på Carnegie Hall på Sveriges nationaldag.

Evenemanget är en del av Vinterjazzen och ett festivalpass krävs för entré. Se hela programmet och köp ditt festivalpass här.

Datum & tid

29 januari 2022 17:30

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala Jazz Club i samarbete med Björn Sjödin

Information