Hoppa till huvudinnehållet

Mat med UKK: Gurksill

En lättlagad och lite annorlunda sill som var årets sill på den klassiska sillunchen sista april 2018.

För enkelhets skull väljer vi att använda oss av färdiginlagd sill i dessa recept. Traditionellt sätt brukar vi på UKK tillreda sillen på ett lite annorlunda sätt. Vill man prova att laga recepten på saltsill som vi, så gör man såhär:

Koka upp en 1-2-3 lag, d.v.s. 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten tills sockret löser sig. Låt kallna.

Lägg önskad mängd saltsill i vattenbad och spola sillen ca 6-8 timmar tills den får en lagom önskad sälta och bra tuggmotstånd. Alternativt lägg den i blöt under ca 1 dygn i rikligt med vatten. Testa sillen då och då för att se att den fått önskad konsistens och sälta.

Skär upp sillen i munsbitar och lägg i lagen och låt dra minst 1 dygn innan du använder den.

Härifrån kan man använda sillen till olika smaksättningar och röror, vill man göra klassisk inlagd sill kan man ju tillsätta strimlad purjolök, skivad morot, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad till denna lag.

Gurksill

1 pkt inläggningssill ca 450 g
1 st gurka
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 knippe dill

Finhacka ¼ av gurkan och ställ åt sidan, skär resten av gurkan i grövre bitar. Mixa den grovhackade gurkan tillsammans med ättika socker och dill. Sila vätskan. Skär sillen i lagom stora bitar. Lägg sillen och den finhackade gurkan i en burk och slå över lagen.

Dryckestips:
Mad Distillers Gin
systembolaget.se
uppsaladestilleri.se

Alkoholfritt:
Sigtuna Non Alco Pale Ale
systembolaget.se
sigtunabrygghus.se

Fler Påskrecept

  • Picknickpizza

    Mat med UKK: Picknickpizza

    En riktigt god pizza med mycket topping. Perfekt att ta med ut i vårsolen på en Påskpicknick.