Hoppa till huvudinnehållet

Mat med UKK: Italiensk brödsallad – Panzanella

En fräsch och matig sallad som passar bra att ätas som den är, eller som tillbehör till vegetariskt, fisk, kött och kyckling.

Italiensk brödsallad
4 portioner

1 stor eller 2 medelstora zucchini
6 st tomater
2 st rödlökar
1 dl oliver
½ dl kapris
Basilika efter smak
6 skivor valfritt bröd (gärna surdeg)
2 st citroner

För garnering:
Ca 1/3 dl olivolja
Salt och peppar
Ca 50 g basilika

Såhär gör du:

  1. Riv munsbitar av brödet och stek med lite olivolja i stekpanna tills de blir krispiga.
  2. Dela zucchinin på mitten, stek halvorna på vardera sida i en stekpanna med lite olja på medelhög värme tills köttsidan nästan är lite svart. Låt svalna och skär ner i lagom stora bitar.
  3. Skär tomaterna i lika stora bitar. Skala och dela rödlöken du på mitten och strimla sedan fint. Tag bort de grövsta stjälkarna från basilikan och strimla ner resten. Blanda de skurna grönsakerna, basilikan, brödet, oliverna och kaprisen tillsammans med juicen från citronerna och olivolja i en bunke, salta och peppra efter smak och låt sedan salladen stå och dra i ca 10 minuter innan servering.

Robins dryckestips:
Uppsala Brygghus Czech Mate Pilsner
Alkoholfri: Kung Markatta Kombucha Fruktig Honeybush

Fler italienare

  • Burrata med sparris och persika

    Mat med UKK: Burrata med sparris

    En god förrätt med lyxkänsla, perfekt för sommarens festmåltider.

Mer veganskt