Julmat med UKK: Baconsill med gran och pepparrot
En sill med spännande smakkombination.För enkelhets skull väljer vi att använda oss av färdiginlagd sill i dessa recept. Traditionellt sätt brukar vi på UKK tillreda sillen på ett lite annorlunda sätt. Vill man prova att laga recepten på saltsill som oss, så gör man såhär:
Koka upp en 1-2-3 lag, d.v.s. 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten tills sockret löser sig. Låt kallna.
Lägg önskad mängd saltsill i vattenbad och spola sillen ca 6-8 timmar tills den får en lagom önskad sälta och bra tuggmotstånd. Alternativt lägg den i blöt under ca 1 dygn i rikligt med vatten. Testa sillen då och då för att se att den fått önskad konsistens och sälta.
Skär upp sillen i munsbitar och lägg i lagen och låt dra minst 1 dygn innan du använder den.
Härifrån kan man använda sillen till olika smaksättningar och röror, vill man göra klassisk inlagd sill kan man ju tillsätta strimlad purjolök, skivad morot, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad till denna lag.
Baconsill med gran och pepparrot
1 pkt inläggningssill ca 450 g
0,5 pkt bacon
0,5 st gul lök
1 msk hackad timjan
2 dl creme fraîche
1 msk riven pepparrot (eller efter önskemål på styrka)
ca 1 tsk granskottsolja
Salt och peppar
Hacka lök och strimla bacon, bryn tillsammans i smör tills att baconet blir ganska mörkt, låt rinna av på papper. Hacka timjan och riv pepparrot. Skär sillen i lagom stora bitar. Blanda creme fraîche, timjan, pepparrot och granskottsolja, lite salt och peppar. Tillsätt sill, bacon och lök, lägg upp på burk.
- 
		  Recept av Lale Runesson, kökschefHar rötter i både det turkiska och det svenska köket, gillar asiatiska smaker, älskar citron och när det är full fart i köket.
Fler goda sillar
- 
		  Julmat med UKK: Fläder- och lakritssillEtt gott och enkelt tillbehör till julbordet.
- 
		  Julmat med UKK: GurksillEn lättlagad och lite annorlunda sill som var årets sill på den klassiska sillunchen sista april 2018.
- 
		  Julmat med UKK: Peppar- och björnbärssillEtt gott och snyggt tillbehör på julbordet.
- 
		  Julmat med UKK: SenapssillEn klassiker med lyxig touch av muscovado och calvados.
- 
		  Julmat med UKK: VästerbottensillEn superenkel sill med svenska smaker.
- 
		  Julmat med UKK: Vegansk SilleriVegansk sill av ostronskivling och rotselleri
