Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 23 november 2019
10:30
UKK - Hela huset

Unga tankar om musik c/o UKK

Husockupation med musiklivets framtid i fokus! Uppsala Konsert & Kongress presenterar en ny ”Husockupant”*.

Tankesmedjan Unga Tankar om Musik (UTOM) bjuder tillsammans med UKK in till en heldag med livemusik och livepolitik över genregränserna lördagen den 23 november. 

Vi bjuder på ett koncentrat av UTOM:s verksamhet. En hel rad spännande konserter, samtal och workshops inspirerade av UTOM:s hörnstenar; genrebredd, fördjupat utforskande och engagemang för kulturens roll i samhället. 

Medverkar gör några av landets främsta musiker samt inbjudna gäster, bland andra kultur- och demokratiminister Amanda Lind (mp) samt komikern och samhällsdebattören Özz Nûjen.

Dagen finansieras med hjälp av Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande.

Program

Aktiviteter för barn

Bygg Musik!
En lekfull introduktion till musikens byggstenar med gehörspedagog Klara Rylander.
Passar barn i åldrarna 6-12 år.
Kostnadsfritt men föranmälan krävs – klicka här för att boka dina biljetter.
(30 min-pass kl. 12.30, 13.30 & 14.30)

Låtskrivarverkstad
Släpp loss fantasin och pröva på att skriva en låt tillsammans med sångerskan och kompositören Sirintip ”Tippan” Phasuk. Passar barn i åldrarna 6-10 år.
Kostnadsfritt men föranmälan krävs – klicka här för att boka dina biljetter.
(20-30 min-pass kl. 11.45 & 13.00)

Prova på att spela Gestrument!
Under hela dagen kommer barn som vuxna kunna prova på att spela på musikteknologin Gestrument.

Gestrument bygger framtidens interaktiva musikteknologi i två dimensioner. Dels är det ett kompositionsverktyg som låter användaren skapa musik genom en kombination av kreativitet och automatik, där iOS-appen spelar utifrån de regler du själv sätter för mängder av instrument och effekter. Dels ett rörelsebaserat virtuellt instrument som under livekonserter kan styras av rörelsesensorer i realtid. Teknologin hamnar mitt emellan ett spelbart instrument och ett komponerat verk, vilket ger möjligheter att både skapa helt nya uttryck, och att på ett intuitivt sätt skapa ny musik inom sina egna ramar.

Konserter och samtal


10.30-11.15 – Konsert Restaurang/Sal D
Körsång med elever från Svandammens Musikskola
Konsert med elever från Uppsala kulturskolas avancerade program

Medverkande instrumentalister:
Jael Caselunghe – harpa
Lukas Dahlén – gitarr
Simon Dluzewski – piano
Rikard Larsson – gitarr
Joanna Lindqvist – harpa
Sofia Nordberg – gitarr

11.15-12.15 – Samtal Restaurang/Sal D
Strängt* samtal med Amanda Lind & UTOM
Efter ett inledningsanförande möts kulturminister Amanda Lind och UTOM.s ordförande Noomi Hedlund i en spännande diskussion om spaningar och tendenser i musiklivet.
Unga tankar om musik arbetar för att skapa ett aktivt samtal om kultur och bildning – med makthavare, utövare och allmänheten!

Interaktivt inslag med Christian Tellin
Musikinslag Rickard Nilsson Jokela

*Utgångspunkten för UTOM:s Stränga Samtal är att skapa ett sammanhang där en elitutbildad aktör i musiklivet och en makthavare får mötas på lika villkor på en scen och inför en publik. Mötet ska vara helt förutsättningslöst och helt utan krav på resultat. Vi vill undersöka vilka gemensamma nämnare en konstnär och en person som arbetar med ”systemet” har.

12.30-13.00 – Konsert Sal C
I ett unikt möte präglat av lyhördhet, virtuositet och upptäckarlusta, får publiken följa med när denna trio tar sig an kända och okända låtar från folkmusik, jazz och klassiskt, samt egna kompositioner och specialarrangemang.

Medverkande:
Emilia Amper – nyckelharpa, tenornyckelharpa, sång
Lisa Grotherus – klarinett, basklarinett, vokal
Jakob Koranyi – cello

13.15-13.45 – Konsert Sal B
Hur känns musik? UTOM:s basensemble, initierad av Isak Bergström och Rickard Nilsson Jokela, utforskar musikens mörkare register med pulserande lekfullhet.

Medverkande:
Isak Bergström – dragspel
Anna Christensson – piano
Rickard Nilsson Jokela – bas
Linn Persson – saxofon

14.00-14.45 – Samtal Restaurang/Sal D
Samtal med Özz Nûjen & UTOM
Folkmusikern och kompositören Emilia Amper och den ständigt aktuelle komikern och skådespelaren Özz Nûjen dyker ner i ett dagsaktuellt ämne där musiklivet och skådespeleriet står inför gemensamma utmaningar och där vi kan påverka vårt gemensamma samhälle.

Musikinslag Mirja Palo

15.00-15.45 – Konsert Sal C
Filip Jers och Anna Petrini bildar unik duo med munspel och blockflöjt. Den gemensamma nämnaren här är en utgångspunkt i rytmiska element och olika typer av sväng, samt en fascination för nya ljud och klanger. När musiker från skilda musikaliska bakgrunder möts uppstår ofta något nytt, en ny genre kanske, eller en ny musikalisk grammatik?

Medverkande:
Filip Jers – munspel
Anna Petrini – blockflöjt

Tre musiker med gedigna erfarenheter, en nyfikenhet och en vilja att lära av varandra – samt att undersöka kemin mellan musiker och publik. Med blockflöjter, slagverk och gitarr, tar de sig an musik av såväl Manuel de Falla som Ravi Shankar.

Medverkande:
Robin Cochrane – slagverk
Jacob Kellerman – gitarr
Anna Petrini – blockflöjt

16.00-16.45 – Samtal Restaurang/Sal D
Samtal med UTOM på temat Sväng
Den stela mazurkan. Det svänger! Det svänger inte. Varför? Finns det ett sväng att jobba med i musik som inte främst förknippas med sväng, och i så fall hur? Folkmusikern Isak Bergström och klassiska pianisten Anna Christensson talar om saken, både med ord och musik. Talar vi ens om samma sak?

Medverkande:
Isak Bergström
Anna Christensson

17.00-18.00 – Konsert Sal B
The UTOM Orchestra

Ett unikt tillfälle att få uppleva när några av landets främsta musiker spelar tillsammans! Robin Cochrane, Christoffer Nobin, Matthew Peterson och Sirintip Phasuk har komponerat och arrangerat ny musik för 18 av medlemmarna i nätverket Unga Tankar om Musik.

Vi bjuder in till en oförutsägbar och experimentell musikalisk resa mellan genrer, ovanliga instrument-kombinationer och klanger. Här möter nyskrivna klassiska partier etno-inspirerade jazzgrooves och diverse typer av improvisation och folklig melankoli från norr.

Medverkande:
Emilia Amper – nyckelharpa
Isak Bergström – dragspel
Anna Christensson – flygel
Robin Cochrane – kompositör, balafon, trummor
Lisa Grotherus – klarinetter
Filip Jers – munspel
Rickard Nilsson Jokela – bas
Christoffer Nobin – kompositör, sång
Jacob Kellermann – gitarr
Jakob Koryani – cello
Mirja Palo – sång, kantele
Linn Persson – saxofoner
Matthew Peterson – kompositör, sång
Anna Petrini – flöjter
Sirintip Phasuk – kompositör, sång
Tom Poulsson – trumpet
Christian Tellin – synthesizer
Klara Rylander – sång

Övrigt i huset

Brunch
Mellan 11.30 och 14.30 serveras Uppsalas grönaste brunch i restaurangen. Helt vegetariskt, mycket veganskt och framför allt jättegott! Ingen bordsbokning krävs. Ordinarie: 225 kr, studerande: 195 kr, barn under 15 år: 10 kr/år (1 år-10 kr, 2 år-20 kr osv.).

*Husockupant – person utan formell besittningsrätt för en byggnad bosätter sig i den eller använder den varaktigt. I juridiken kallas detta ibland för ”besittningsrubbning” eller ”olaga intrång”. På UKK betyder det att en noga utvald person eller organisation får en nyckel, flyttar in i huset och inspireras av rummens möjligheter. Ett spännande, helt lagligt, intrång av kreativitet och utveckling. UTOM är en av UKK:s Husockupanter under 2019-2020. 

Datum & tid

23 november 2019 10:30

Biljettpris

Fri entré.
Bygg Musik! och Låtskrivarverkstad kräver föranmälan. Länkar till biljettbokning finns under respektive programpunkt.

Övrigt
För alla åldrar.
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress och Unga tankar om musik. Dagen finansieras med hjälp av Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande.

Information