Hoppa till huvudinnehållet
Fredag 29 september 2023
20:30
UKK - Stora salen
  • Musik

Yamandu Costa & Jan Lundgren – Inner Spirits

Upplev två enastående musiker från två kontinenter i ett unikt musikaliskt möte

Blåa nordiska toner möter gungande brasilianska rytmer. Upplev två enastående musiker från två kontinenter i ett unikt musikaliskt möte. Pianisten Jan Lundgren från Sverige och den brasilianske gitarrfantomen Yamandu Costa spelar nyskriven originalmusik blandad med svensk och latinamerikansk musik– från Evert Taube till Antônio Carlos Jobim. I ett helt nytt samarbete, som fick sin premiär i en fullsatt Konserthuset i Stockholm i februari, bjuder Jan Lundgren och Yamandu Costa på ett riktigt mästarmöte.

Den fenomenale Yamandu Costa spelar den brasilianska 7-strängade gitarren och är djupt rotad i landets musiktraditioner. ”Yamandu är otrolig, inte bara kanske världens främste gitarrvirtuos i den här stilen, utan också en musikant: han leker fram musiken”, säger Jan Lundgren.

De lärde känna varandra i samband med Ystad Sweden Jazz Festival 2021. ”Programmet som vi låtit växa fram på varsitt håll speglar våra rötter och innefattar både kända låtar och nyskrivet, med latinamerikanska rytmer som grund. Undertiteln från Taube till Jobim handlar närmare bestämt om ett möte mellan Sverige och Brasilien”, förklarar Jan Lundgren.

Yamandu Costa, sjusträngadgitarr
Grammisvinnaren Yamandu Costa är en av de mest framstående och inflytelserika gitarristerna idag. En virtuos på den brasilianska sjusträngade gitarren och känd för sina passionerade framträdanden med både känslig intimitet och scenisk explosivitet. Hans förmåga att behärska en mängd latinamerikanska musikgenrer – från solkysst bossanova till intensiv milonga – är unik.

Jan Lundgren, piano
Jan Lundgren är en del av en lång tradition av nyskapande svenska pianister, från Jan Johansson och framåt, där upptäckarglädje och genreöverskridande är en central drivkraft. Oavsett om det handlar om samtida klassisk musik, nordisk folkmusiktradition eller jazz, har Lundgren ett helt unikt tilltal. Med sitt finstämda och smakfulla spel lyckas han på ett fascinerande sätt förena de mest olikartade musikaliska influenser till ett alldeles eget ljudlandskap.

Datum & tid

29 september 2023 20:30

Längd
Cirka 1 timme
Biljettpris

Ordinarie: 455 kr (inklusive serviceavgift)
Student/Ungdom/Pensionär: 370 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Del av Uppsala Internationella Gitarrfestival 2023
Presenteras av
Uppsala Internationella Gitarrfestival
Medverkande
Yamandu Costa, sjusträngadgitarr., Jan Lundgren, piano.

Information