Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 10 mars 2024
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Uppsala Kammarsolister – Böhmiska tongångar

Internationellt eftertraktade Trio Gaspard gästar Uppsala Kammarsolister. Musik: Dvořák, Dohnáyi och Faltis

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Gäst: Trio Gaspard

Program
Antonín Dvořák: Terzetto i C-dur op. 74 för två violiner och en viola
Ernst von Dohnányi: Pianokvintett nr 1 i c-moll, op. 1
Vitezslava Kaprálova: Elegy, för violin och piano
Antonín Dvořák: Stråksextett i A-dur op. 48

Den internationella eftertraktade pianotrion Trio Gaspard gästar Uppsala! Publiken får chans att möta dessa lysande musiker först som gäster hos Uppsala Kammarsolister och sedan med Uppsala Kammarorkester i Beethovens Trippelkonsert 14 mars. Medlemmarna kommer från Tyskland, Grekland och England och bjuds regelbundet in till de stora konsertscenerna världen över. På denna kammarmusikkonsert vävs de två ensemblerna ihop och tillsammans presenteras ett variationsrikt program med konstellationer och uttryck.

Den tjeckiske tonsättaren Antonín Dvořák skrev klassisk romantisk musik och använde ofta element från folkmusiken i sitt hemland Böhmen. Hans stråksextett från 1879 blev under sin tid mycket populär och framfördes ofta. Vi får även höra Dvořáks Terzetto skriven till tre vänner som möttes för att spela tillsammans. Från detta glada tillfälle 1887 uppstod ett spännande verk med en uttrycksfull form.
Dohnáyi var en av sin tids främsta pianister och ledde mycket av den ungerska musiken i olika befattningar i Budapest i början av 1900-talet. Han var fortfarande student då hans pianokvintett framfördes och hans första verk publicerades. Det blev genast succé och anses än idag som ett mästerverk.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musiken och passa på att ställa dinar frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Uppsala Kammarsolister
Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello.
En stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker.
Som konsertmästare respektive stämledare utgör medlemmarna också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Som musikaliska grundbultar står Mozart och Brahms stråkkvintetter. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2.

Konserten ingår i Musik i Upplands Kammarmusikabonnemang.

Datum & tid

10 mars 2024 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 230 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Välkommen till ett samtal med ensemblen och producent efter konserten. Vi samtalar i ca 15 min. Förbeställning till pausservering är tillbaka! Nu kan du förbeställa till pausen hos barpersonalen innan konsertstart.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Vakans, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, Per Nyström, cello, Gäst: Trio Gaspard

Information